Navigation Content

BERLINALE

SF komedija o nacistima iz svemira uzburkala Berlin

Finska znanstveno-fantastična komedija o nacistima koji iz svemira zaposjedaju Zemlju postala je film o kojem se na ovogodišnjem Berlinalu najviše govori

Foto: You Tube/
'Željezno nebo' je filmska humoreska prikazana u cijenjenom pratećem berlinskom programu Panorama. Priča govori o skupini nacista koji su se krajem Drugog svjetskog povukli na Mjesec kako bi planirali novi pohod.

Film je potaknuo jednodušno zanimanje svih u Berlinu, javlja BBC Entertainment, premda je tamošnja publika navikla na zahtjevnije i ozbiljnije filmove. Prošle godine iranska drama 'Nader i Simin se razvode' nagrađena je Zlatnim medvjedom.

Jedan od likova u filmu je izmišljena predsjednica Sjedinjenih Država, koja je satirično modelirana prema Sari Palin. Radnja filma događa se 2018, kad su se nacisti suočili s američkim astronautom. Svemirski brod kojim stižu u svemir zove se George W. Bush.

Uspjeh filma u Berlinu – u glavnom gradu zemlje u kojima su šale o nacistima i dalje tabu tema – naveo je međunarodne novinare da u tome iščitaju znak da su se Nijemci pomirili s neslavnom epizodom njihove prošlosti.
Unatoč tome, lokalni su novinari i dalje oprezni. 'Premda sam čuo da se publika naglas smije, nije bilo baš tako', piše novinar Associated Pressa. 'I dalje je to osjetljiva tema i mora biti obrađena s puno poreza. Isprva sam se malo brinuo, ali mislim da su napravili dobru komediju. Odluka da se s puno satiričkih momenata odrazi stanje u Sjedinjenim Državama također je zrcalo našeg vremena.'

Autori 'Željeznog neba' iskoristili su teoriju zavjere po kojoj su nacisti u vrijeme drugog svjetskog rata razvijali svemirske letjelice. Ali redatelj filma Timo Vuorensola – čiji je prošli film 'Star Wreck' parodirao 'Zvjezdane staze' – opisuje svoj novi rad kao 'šašavu komediju'.

Zanimljivo je da je najveći dio proračuna od gotovo devet milijuna eura, koliko je stajao film, prikupljen nakon online apela poklonicima da se uključe u financiranje. Nakon uspjelog modela javnog financiranja producenti planiraju seriju komedija koje će snimiti na taj način i zaštititi poslovni model.

Kritičar britanskog Independenta Kaleem Aftab pohvalio je film, nazivajući ga 'vrhunskom pričom koja je urnebesna komedija i vrhunska zabava'.
Najveća zvijezda u glumačkoj podjeli njemački je glumac Udo Kier, kojega je naša publika nedavno mogla vidjeti u 'Melankoliji' Larsa von Triera, a glazbu je skladao legendarni slovenski bend Laibach!

<iframe width="600" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Py_IndUbcxc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...