Navigation Content

U NOVOM RUHU

Dokumentarci Krste Papića ekskluzivno u MAXtv videoteci

Antologijski dokumentarci Krste Papića u potpuno obnovljenom izdanju ekskluzivno u MAXtv videoteci

Foto: ZagrebDox/ U suradnji sa ZagrebDox-om i Zagreb filmom, u MAXtv videoteci ponosno predstavljamo restaurirane verzije šest dokumentarnih remek-djela Krste Papića, jednog od najznačajnijih hrvatskih filmskih autora.

Riječ je o filmovima "Halo München" (1967.), "Kad te moja čakija ubode" (1968.), "Čvor" (1969.), "Nek se čuje i naš glas" (1970.), "Specijalni vlakovi" (1971.) i "Mala seoska priredba" (1971.). Na temelju odabira uglednog hrvatskog filmologa, dr. Hrvoja Turkovića, upravo je ovih šest Papićevih filmova prikazano na prvom ZagrebDoxu, 2005. godine.

Budući da su izvorni filmski elementi bili u lošem stanju, a riječ je o antologijskim ostvarenjima hrvatskog dokumentarizma, Zagreb film odlučio se za njihovu restauraciju, kako bi se ti naslovi sačuvali za generacije koje dolaze. Restauracija slike i zvuka napravljena je u Ater studiju u Zagrebu, i trajala je 9 mjeseci.

Obnovljena izdanja Papićevih šest filmova javnosti će premijerno biti predstavljena u svome punom sjaju u okviru ZagrebDoxa 27. veljače u 17 sati u Festivalskom centru - no u MAXtv videoteci ta vrhunska ostvarenja možete pogledati već od 16. veljače pod zajedničkim naslovom "Remek-djela Krste Papića".

Krsto Papić velikan je hrvatske kinematografije, tvorac brojnih nezaboravnih filmova među kojima su najpoznatiji "Lisice", "Izbavitelj", "Život sa stricem" i "Priča iz Hrvatske". U svojoj bogatoj karijeri Papić se dokazao i kao vrsni dokumentarist, posebno u razdoblju 1967-1975., kada snima niz iznimno zapaženih i nagrađivanih ostvarenja, uključujući šest filmova koje sada možete pogledati u MAXtv videoteci.

U svojim dokumentarnim filmovima Papić jasno zastupa "malog", obespravljenog čovjeka, posebno se zauzimajući za tzv. "gastarbajtere". Autorov dokumentarizam, jasno definiran autohtonim ljudima i pojavama podneblja u kome živi, s lakoćom prelazi kulturne i jezičke barijere i postaje neprijepornom vrijednošću europske i svjetske kinematografije.

Antologijske dokumentarce Krste Papića moći ćete pogledati u MAXtv videoteci od 16. veljače 2012. godine.

ZagrebDox

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...