Navigation Content

17. I 18. VELJAČE

Ciklus filmova Ive Škrabala u zagrebačkom kinu Tuškanac

Idućega vikenda, 17. i 18. veljače, u zagrebačkom kinu Tuškanac bit će prikazani filmovi Ive Škrabala, u sklopu filmskog tjedna

Foto: Pixsell/ U povodu stote obljetnice rođenja velikog francuskog filmaša Geogesa Franjua na tuškanačkom platnu bit će prikazana njegova drama 'Thérèse Desqueyroux' sa sjajnom Emmanuelle Riva u naslovnoj ulozi. Kratkometražni Franjuov opus predstavit će tri provokativna filma iz pedesetih godina prošloga stoljeća.

U spomen nedavno preminuloga Kena Russella bit će prikazani filmovi: 'Demoni', 'Divlji Mesija' i rock opera 'Tommy'.

Tjedan završava vikendom Hrvatske kinoteke koji je programom posvećen sjećanju na svestranog filmaša i filmologa Iva Škrabala.

U spomen Ivi Škrabalu, redatelju, scenaristu, filmskom publicistu i povjesničaru filma te političaru, 17. i 18. veljače, bit će između ostalog prikazani filmovi: 'Velika porodica', 'Pes za petsto', 'Dan kada se sklapaju brakovi', 'Vodič kroz Trst', 'Kamo vodi autoput', 'Slamarke divojke', 'Put nije samo vaš', 'Opsada' i dr.

U široj je javnosti Škrabalo najpoznatiji kao autor legendarnih prijevoda naslova pornofilmova ('Hopa cupa u krevetu', 'Njoj se mili u svili' i dr.) iz vremena dok je radio kao savjetnik za repertoar u Croatia filmu. Manje se zna da je Škrabalo dao naslove i mnogim hrvatskim filmovima ('Tko pjeva zlo ne misli', 'Ljubavna pisma s predumišljajem' i dr.) te sudjelovao u kreiranju mnogih hrvatskih filmskih klasika kao dramaturg (pedesetih i šezdesetih bio je zaposlenik Croatia filma i Jadran filma, a kasnije samostalni dramaturg, često u filmovima Zvonimira Berkovića) te pomoćnik redatelja ('Imam 2 mame i 2 tate').

Škrabalovim opusom dominira šaljiv kozerski, često i oštrije satiričan pristup, kojim je autor lagano, a ponekad i oštrije podbadao društveno-politički sustav. Tako se u 'Vodiču kroz Trst' sprdao s legendarnom opsesijom socijalističkog čovjeka za prekograničnim šopingom u svijetu kapitalizma, a u filmu 'Kamo ide autoput?' kroz prikaz lošeg stanja Autoputa bratstva i jedinstva razvio je intrigantnu metaforu propasti jugoslavenske zajednice.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...