Navigation Content

SEZONA NAGRADA

Pittu, Clooneyu i Scorseseju nove nominacije

U sezoni predoskarovskih nagrada, svoj su izbor objavili i kritičari. Favoriti ostaju favoriti, pa se već sada može reći da je nekoliko filmova obilježilo sezonu – a šlag će pokupiti veliki igrači

Foto: Arhiva/ Obiteljski film Martina Scorsesea 'Hugo' 3D, zajedno s nijemim filmom 'The Artist' predvode nominacije za nagradu kritičara Critics' Choice Awards.
Oba filma osvojila su po 11 nominacija, uključujući i one za najbolji film.
I ova nagrada, kao i nekoliko drugih koje se dodjeljuju u zimskim mjesecima, obično se smatra dobrim predznakom odnosa snaga uoči dodjele nagrade svih nagrada – Oscara.

Holivudski nastup donedavnog danskog enfant terriblea, redatelja Nicolasa Vedinga Refna, 'Drive', osvojio je čak osam nominacija, uključujući i onu za najbolji film i najboljeg glumca Ryana Goslinga.

'Tajni život kućnih pomoćnica', film o crnim poslužiteljicama u vrijeme pokreta za jednakost rasa u šezdesetima, zaslužio je visokih osam nominacija, ali ne i onu za glavnu ulogu Emmi Stone. U kategoriji za najbolju mušku ulogu vodi se borba titana, koja najavljuje žestoki okršaj glumaca i za Oscara: nominirani su George Clooney za 'Potomke', Leonardo de Caprio za nastup u novom filmu Clinta Eastwooda 'J. Edgar', glavni glumac 'The Artista' Jean Dujardin, Michael Fassbender za film 'Sram', Brad Pitt za 'Igru pobjednika' ('Moneyball') i spomenuti Ryan Goslin.
U konkurenciji za najbolju žensku ulogu su: dvadesetdvogodišnja Elizabeth Olsen, zacijelo najmlađa nominirana, za film 'Martha Marcy' May Marlene, tu je Meryl Streep za 'Čeličnu damu', Tilda Swinton za 'Moramo razgovarati o Kevinu', Charlize Theron za 'Mlade odrasle' i Michelle Williams za 'Moj tjedan s Marilyn'.

Za najbolje redatelje nominirani su: Stephen Daldry za 'Vrlo glasno i nevjerojatno blizu', Michael Hazanavicius za 'The Artist', Martin Scorsese za 'Hugo' i Steven Spielberg za 'Ratnog konja'. Od drugih velikih imena, tu je još Woody Allen za najbolji scenarij filma 'Ponoć u Parizu'.

Središnjem američkom izboru kritičara prethodili su izbori po regionalnim udruženjima. Irska zvijezda Michael Fassbender dobio je mig prema Oscaru nakon priznanja udruge filmskih kritičara Los Angelesa. Fassbender je proglašen najboljim glumcem za uspješnu godinu koja je uključivala brojne uloge, od one seksualnog ovisnika u drami 'Stid' britanskog redatelja Steva McQueena, genetskog mutanta u filmu 'X-Men: Prva generacija' do mladog psihijatra Carla Junga u 'Opasnoj metodi', te gospodina Rochestera u 'Jane Eyre'.

Britanski veteran, glumac Christopher Plummer dobio je nagradu za sporednog glumca za film 'Početnici' u kojem glumi starijeg oca koji mora reći svom sinu da je homoseksualac.
Jessica Chastain osvojila je nagradu najbolje glumice za više glumačkih ostvarenja, uključujući 'Drvo života' Terrencea Malicka koji je proglašen najboljim redateljem. 'Potomci' su proglašeni najboljim filmom. Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je južnokorejskoj glumici Yun Hee Jung za dramu 'Poezija', a slijedi je Kirsten Dunst s ulogom u Von Trierovoj 'Melankoliji'.

<iframe width="600" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/yDiCFY2zsfc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...