Navigation Content

VRIJEME DARIVANJA I NAGRADA

Kiša nezavisnih nagrada: Pitt i Clooney u vodstvu

Za američku filmsku industriju ovo je vrijeme nagrada: ponekad se čini da ih je više nego filmova, ali važna su najava toga tko će biti favoriti u utrci za najprestižnije

Foto: Arhiva/ Približavanjem Božića zahuktava se glavna sezona američke filmske industrije, što znači tri stvari: kina se pune novim filmovima, publika hrli vidjeti najuspješnije filmove godine, a Hollywood počinje razmišljati o nagradama za najbolje.

U sjeni prestižnih Oscara i Zlatnog globusa, ovo je doba godine kada se dodjeljuje čitav niz nagrada. Gotham Independent Awards objavila je nominacije u svojih nekoliko pomno odabranih kategorija: kanski pobjednik, ep Terrencea Malicka 'Drvo života' zaslužio je nominaciju za film godine i odmjerit će snage s 'Početnicima', novim filmom Ewana McGregora.

'Drvo života' nastavlja pobjednički pohod na New York Film Critic Circle Awards osvojivši nagradu za najboljeg glumca za Brada Pitta (doduše, istodobno je nagrađen i za ulogu u komercijalnijem 'Moneyball') i najboljom sporednom glumicom za Jessicu Chastain. A ona je također nominirana u istoj kategoriji za Independent Spirit Award, ali za ulogu u filmu 'U zaklon'.

Ovaj nezavisni američki film s Michaelom Shannonom u glavnoj ulozi bio je prošle godine veliki hit niza svjetskih festivala i svoj uspjeh potvrđuje bogatom žetvom nominacija nezavisnih nagrada u Americi. Dobrom žetvom može se pohvaliti i crno-bijeli film 'The Artist' uključujući i nagrade njujorških kritičara za najboljeg redatelja Michela Hazanaviciusa i najbolji film u cjelini. Mnogi smatraju da upravo ovaj film ima ozbiljne šanse u skorim utrkama za Oscara.

Još jedna njujorška nagrada The National Board of Review odala je priznanje veteranu – nagrada za najbolji film i najbolju režiju Martinu Scorseseu i novom naslovu 'Hugo'. Nagradu za najboljeg glumca oni su dodijelili Georgeu Clooneyju i smatra se da je ovo dobar vjetar u njegova jedra nepuna tri mjeseca uoči dodjele Oscara. Njegova partnerica, nova mlada zvijezda Shailene Woodley dobila je nagradu za najbolju glumicu u sporednoj ulozi.

Što sve to znači? Zacijelo ne previše, kalkulira Huffington Post. Nagrada je puno, od šume je teško vidjeti drvo. Ali uvijek je bolje osvojiti nego ne osvojiti. I ako se sve zbroji, moguće je naslutiti favorite godine: odlično stoji 'Drvo života', tu su i Cloonyjevi 'Potomci' koje je režirao Alexander Payne (sjećamo ga se po filma 'Stranputice'), a uvijek je blizu vrhu i Scorseseov 'Hugo' i film na koji će se mnogi kladiti 'The Artist'.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...