Navigation Content

PAMET UMJESTO EFEKATA

Jeftina znanstvena fantastika uzvraća udarac Hollywoodu

Niskobudžetni SF ne donosi skupi CGI, eksplozije i holivudsku megalomaniju, ali sa svojim zanimljivim i intrigantnim idejama neki naslovi, kao što su 'Another Earth' i 'Phase 7', obilježili su svijet filma 2011

Foto: theawesomer.com/ Nema ničeg nužno lošeg u CGI robotima i eksplozijama koje koštaju nekoliko stotina milijuna dolara, ali katastrofa nastupa onda kada zavlada uvjerenje da se ne može drugačije, osim da se u modernu SF priču ne ulupa nekoliko BND-ova omanjih afričkih državica. Jer nepisano pravilo kaže da se najbolji filmovi godine znaju naći i tamo gdje ih najmanje tražite, daleko od box officea i knjižica s programom kinorepertoara, u svijetu strasti i oskudnih financijskih resursa, ali i ideja koje silom nalaze svoj put do realizacije, unatoč nepovoljnim matematičkim računicama.

'Another Earth' jedan je od takvih primjera, zapravo jedan od ponajboljih naslova američke indie scene 2011. godine, film koji je dostavio odličan spoj SF-a i drame, ostavivši traga na filmskoj sceni odmah nakon spektakularno uspješne premijere na 27. izdanju festivala u Sundanceu, gdje ga je nakon ovacija publike otkupio i distribuirao Fox Searchlight. Igrani redateljski prvijenac Mikea Cahilla za samo 200.000 dolara ne donosi spektakl specijalnih efekata, ali zato isporučuje intrigantnu priču o djevojci koja zavodi muškarca čiju je obitelj slučajno pobila u prometnoj nesreći – a sve to u kontekstu neviđenog događaja, otkrića još jedne, potpuno iste Zemlje, koja je osvanula na nebu kao dopplegänger zelenog nam planeta. Nalaze li se na njemu i naše, ljudske kopije?

Prigovarali su mu zbog znanstvenih nelogičnosti, tj. činjenice da bi objekt takvih dimenzija u takvoj blizini izazvao kaos u gravitacijskom polju, ali možda zato ovo i jest SF, a ne dokumentarac? To da će film biti biser u svinjcu indie produkcije u startu je zaključio i William Mapother, jedan od glavnih glumaca (poznat po ulozi u seriji 'Lost', ali i 'Nemogućoj misiji 2'), a koji je prihvatio posao za honorar od svega 100 dolara dnevno! No prava kvaliteta leži u izvedbi izvrsne mlade glumice Brit Marling, koja nosi većinu filma na svojim krhkim plećima.

<iframe width="600" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/N8hEwMMDtFY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

'Earthling' također polazi od zanimljive premise, ali zbog činjenice da je koštao koliko dnevni honorar šminkerice na setu Michaela Baya pati od daleko tragičnijeg sindroma stravično loše glume. U tolikoj mjeri da jednom morate reći – OK, to što si vanzemaljka ne opravdava te da budeš toliko loša, jer to je vještina koju bi čak i svemirci dostojno naučili kada bi dobili gažu pred kamerama. Ali da, film je ostao zabilježen kao pokušaj snimanja jeftine drame sa sy-fy temeljcem, no problem je upravo taj što snaga drame počiva na snazi glume, koje ovdje nema. Ali ima svemirskih parazita i bizarnih suočavanja s tajnama postojanja, kada skupina ljudi jednog dana shvati da uopće nisu ljudi, već su cijeli život proživjeli kao vanzemaljci skriveni u tijelima Homo sapiensa, nesvjesni svoje stare forme i misije.

No prosjek niskobudžetnog žanra koji je zavladao festivalima i DVD tržištem u proteklih godinu dana popravlja i sjajni argentinski 'Phase 7', koji ne pripada strogo SF ligi, ali generalno jest u istoj košari, kao izdanak podvrste s tematikom o ubojitom virusu. Kao jedan od brojnih naslova zasnovanih na viralnoj paranoji, ali za razliku od, recimo, Soderberghovog hita 'Zaraza', daleko manje ambiciozan i puno, puno čudniji, 'Phase 7' se čitav odvija unutar jedne stambene zgrade, nametnute karantene u kojoj se susjedi različitih karaktera – od mladog budućeg oca preko ratobornih penzionera do luđaka, ubojica i teoretičara zavjere – sukobljavaju onako kako civilizacija izvan zidova propada.

Krvav, na trenutke urnebesan, poprilično originalan i beskrajno razigran, ovaj dugometražni prvijenac Nicolasa Goldbarta (koji ste mogli gledati i na festivalu Fantastic Zagreb) jedan je od neočekivanih, ali i više nego dobrodošlih malih dragulja filmske 2011.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...