Navigation Content

U 84. GODINI

Preminuo Ken Russell, redatelj kultnog 'Tommyja'

Poznat po nizu kontroverznih igranih filmova, redovito cijenjenih kod kritike i publike, Russell je često kritiziran zbog 'opsjednutosti' seksualnošću i crkvom

Foto: Big Pictures/ Jedan od najvećih britanskih redatelja svih vremena preminuo je mirno u snu u 84. godini, prenosi BBC.

Karijeru je počeo snimanjem dokumentarnih filmova o slavnim skladateljima za BBC, a prvi veći uspjeh donijela mu je ekranizacija romana D. H. Lawrencea 'Zaljubljene žene', koja je u povijesti filma zapamćena po legendarnoj sceni hrvanja Olivera Reeda i Alana Batesa. Bio je to jedan od prvih prikaza golih muških tijela u mainstream kinematografiji, a film je 1969. nominiran za Oscara u kategoriji režije, scenarija i najboljeg filma.

Poznat po nizu kontroverznih igranih filmova, redovito cijenjenih kod kritike i publike, Russell je često kritiziran zbog 'opsjednutosti' seksualnošću i crkvom. Među njegove najuspješnije uratke ubraja se fascinantna ekranizacija opere 'Tommy, u kojoj su nastupila mnoga popularna imena, poput Eltona Johna, Tine Turner i Erica Claptona, zatim 'Demoni' te 'Salomin posljednji ples'.

Širu britansku javnost posljednji je put šokirao 2007. godine ulaskom u Big Brother kuću slavnih da bi je napustio za samo nekoliko dana.

Naša publika imala ga je priliku susresti 2008. godine, kada je gostovao na filmskom festivalu u Motovunu, gdje mu je uručen The Motovun Maverick Award, nagrada namijenjena autorima koji su zadužili filmsku industriju kršenjem tabua i proširivanjem granica filmskog izričaja.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...