Navigation Content

1.-5. 12., ZAGREB, RIJEKA I SISAK

Arsenijević i brojne premijere na Danima srpske kulture

Šesti Dani srpske kulture održat će se od 1. do 5. prosinca u Zagrebu, Rijeci i Sisku u organizaciji SKD Prosvjeta, uz reprezentativan filmski program, gostovanje Vladimira Arsenijevića, Dragana Velikića, beogradskog benda Svi na pod i teatra Mimart

Foto: promo/ Početak prosinca će Zagrebu i po prvi put Rijeci i Sisku donijeti svjež dašak kulture bliskih susjeda iz Republike Srbije. U tim gradovima će se od 1. do 5. prosinca održati šesti Dani srpske kulture u sklopu kojih ćemo uživati u probranom filmskom, književnom, glazbenom i kazališnom programu, odnosno u recentnoj, živoj i intrigantnoj umjetnosti koja ima zapažen odjek u vlastitoj sredini.

U filmskom programu našlo se šest odličnih naslova nastalih u posljednje dvije godine, od kojih će čak pet imati svoju zagrebačku ili hrvatsku premijeru: 'Šišanje' Stevana Filipovića, omnibus 'Oktobar' grupe mladih autora, 'Beli, beli svet' Olega Novkovića, 'Jesen u mojoj ulici' Miloša Pušića i 'Montevideo, Bog te video' Dragana Bjelogrlića. Šesti film iz programa je 'Tilva Roš' redatelja i scenarista Nikole Ležajića, koji stiže u Zagreb s desetak vrijednih nagrada s domaćih i svjetskih festivala, među kojima je nagrada Bauer s ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, Srce Sarajeva za najbolji film i najbolju mušku ulogu te svježa nominacija Europske filmske akademije za najbolje debitantsko ostvarenje.

Omnibus 'Oktobar' imat će čast u petak 2. prosinca u 20 sati u kinu Europa i otvoriti Dane srpske kulture. Film pomoću sedam razdvojenih autorskih priča koje se događaju na desetogodišnjicu pada Miloševićevog sustava govori o Srbiji danas. 'Šišanje' detektira korijene i uzroke provale nasilničkog ponašanja u Srbiji, odnosno priča kako su političari instrumentalizirali navijačke skupine te tolerirali i poticali agresiju u svrhu političke manipulacije i provođenja ultradesničarske politike.

Temama mladosti, odrastanja i nesigurne budućnosti u zemlji vječne tranzicije bavi se 'Jesen u mojoj ulici'. Istim temama, no u generacijski višem razredu te tonu i stilu grčke tragedije s pjevanjem, bavi se film 'Beli, beli svet'.

<iframe width="600" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/lnUiu-J4WcU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vladimir Arsenijević nagrađivani je beogradski pisac koji je u svom prvom romanu 'U potpalublju' (1994), napisanom za vrijeme opsade Vukovara te prevedenom na dvadesetak stranih jezika, među prvima u Srbiji kritički progovorio o agresiji JNA na Vukovar i osudio zločine u Hrvatskoj. Trenutno je aktualna figura zbog sumnje da je zbog nedavnog gostovanja povodom dvadesetogodišnjice pada Vukovara u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' te izrečenih kritičkih stavova o temi, ali i ostalim gorućim problemima u Srbiji, dobio otkaz na mjesto iznimno čitanog kolumnista srpskog magazina Press.

Predah od mahom kritički nastrojene filmske umjetnosti i književnosti priuštit će nam glazbeni program Dana srpske kulture, i to prvim samostalnim koncertom beogradskog elektro-pop benda Svi na pod u Tvornici u subotu 3. prosinca. Svi na pod hrabro plete zvuk spajanjem raznih glazbenih pravaca te vrlo uspješno nastavlja tradiciju koju su utrli Šarlo akrobata, Idoli, Vještice, Bebi dol ili Darkwood Dub. Godine 2009. proglašen je najboljim bendom srpske scene.

Program Dana srpske kulture završava u ponedjeljak 5. prosinca u zagrebačkom Teatru &TD, i to gostovanjem predstave beogradskog teatra Mimart 'Odabrani se bude', koja istražuje budnost na interpersonalnom nivou kroz budnost duha, uma i tijela, kao i budnost zajednice, pokretačke snage društva. Predstava je dio europskog projekta Wake Up, u kojem, osim srpskih, sudjeluju kazališne trupe iz Nizozemske, Velike Britanije te Bosne i Hercegovine.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...