Navigation Content

FENOMEN

Je li Tom Cruise još uvijek veliko ime u filmskoj industriji?

Iako je u karijeri napravio neke samoubilačke poteze: skakao po kauču Oprah Winfrey uzbuđeno vičući da voli Katie Holmes, napao Brooke Shields zbog uzimanja antidepresiva i zagriženo propovijedao scijentologiju, uz to ga je parodirao 'South Park', njegovi su filmovi posljednjih godina podbacivali na američkim kinoblagajnama, publika je bila polarizirana što se tiče njegovog imena i činilo se da mu je karijera na zalasku, Tom Cruise se ove godine vraća u velikom stilu s četiri filma u produkciji velikih studija. Zbog čega Hollywood ipak ne može bez njega?

Foto: Arhiva/ U realityju 'Survivor' Tom Cruise bi bio velik natjecatelj! Unatoč neobičnom javnom imidžu i često ne tako zvjezdanom uspjehu na kinoblagajnama posljednjih nekoliko godina, 49-godišnji glumac kreće sljedećih 18 mjeseci u ofenzivu s čak četiri velike produkcije: 'Mission: Impossible - Ghost Protocol' imat će premijeru u prosincu, upravo snima 'One Shot' za Paramount, u lipnju radi 'Rock of Ages' za New Line te sci-fi spektakl Josepha Kosinskog za Warner Bros. Hoolywood Reporter doznao da je Warner ponovno u pregovorima s glumcem za glavnu ulogu u visokobudžetnom sci-fi filmu 'We Mortals Are' (ili 'All You Need Is Kill') koji će režirati Doug Liman te pokušava analizirati tajne ponovnog povratka velikog glumca.

'Veliki studiji su ponovno zainteresirani za njega', objašnjava jedan producent. Koji preokret! Kad je treći dio 'Nemoguće misije' krenuo u kina u svibnju 2006. godine, glumac je bio pod medijskom paljbom zbog svog više nego bizarnog nastupa kod Oprah, skačući uzbuđeno po kauču talk showa i obznanjujući ljubav prema Katie Holmes, javnosti nije bilo simpatično njegovo propovijedanje scijentologije, a još manje kad je napao Brooke Shields zbog uzimanja antidepresiva te tvrdio da je psihijatrija pseudoznanost. 'Nemoguća misija 3' zaradila je 398 milijuna dolara širom svijeta, što je bilo gotovo 30 posto manje od prethodna dva nastavka. Paramount je uskoro olabavio svoje veze s Cruiseom, a njegov brak s Katie Holmes, s kojom se vjenčao u studenom 2006, izazvao je samo masovno kolutanje očima. PR ofenziva puna isprika malo je sanirala štetu koju je Cruise nanio svom ugledu, ali na kinoblagajnama nije nizao uspjehe po holivudskim kriterijima: smatralo se da su 'Valkyre' i 'Knight and Day' podbacili, a 'War of the Worlds' bio je njegov posljednji uspješan film. Šest godina je za Hollywood puno vremena. Što, dakle, stoji iza ovog naglog preporoda?

<iframe width="600" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/V0LQnQSrC-g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

1. Potreba. Istinske filmske zvijezde su rijetka vrsta, a nove zvijezde na nebu ne izgledaju solidno. Cruise je i dalje popularan u inozemstvu, o čemu svjedoči 186 milijuna dolara koje je izvan SAD-a zaradio 'Knight and Day'. Cruise i dalje može tumačiti likove mlađe od svojih godina. On je, hvale ga redatelji, marljiv, pouzdan i unosi se maksimalno u svaki projekt . 'Kad imate nekoga s tako dobrim referencama, uvijek postoji potencijal da publika odluči dati potporu osobi s kojom je bila u dugoj vezi', kaže Paramountov šef Rob Moore, koji vidi novi lik Jacka Reachera iz filma 'One Shot' kao novu Cruisevu franšizu.

2. Dobra volja. 'On je dobar u impresioniranju ljudi', kaže jedan od šefova velikog studija. On čini sve da upozna nove generacije producenata i šefova studija i jedan je od rijetkih glumaca koji će se rukovati s ljudima da bi ponovno ušao u njihov adresar. Prema insajderima, Cruise se zbližio s Davidom Ellisonom, šefom studija Skydance Productions, koji sufinancira 'Ghost Protocol' i 'One Shot', na temelju zajedničke strasti prema avionima i letenju.

3. Prilagodljivost. Cruise i njegovi agenti pokazali su da je fleksibilan pri ugovaranju poslova, što znači da je ponekad spreman raditi i za manju svotu. Izvori kažu da je za ulogu u filmu 'Ages' dobio samo pet milijuna dolara.

4. Predanost. Cruise je oduvijek razumio što znači biti filmska zvijezda, kako se treba ponašati, i u toj je ulozi neumoran. Izuzev kaotičnih krivih koraka sredinom prošlog desetljeća, on se uvijek ponašao kao pametna javna figura, spreman, kako kaže jedna producentica, 'raditi posao filmske zvijezde'. Za razliku od Russella Crowea i Jima Carreyja, koji vrlo rijetko pokušavaju popuniti pauze koje su se pojavile u odnosu s njihovim obožavateljima, Cruise je, kao i njegov prijatelj Will Smith, stalni, entuzijastični borac za svoj zvjezdani status. Ta dostupnost rezultira s nekoliko desetaka milijuna prodanih ulaznica.

Cruise, naravno, nije tako velika zvijezda kao što je nekad bio. No, kinopublika ga ponovno prihvaća, iako više nije moćan kod ženske publike i atraktivne demografske skupine ispod 25 godina. Ipak, procjenjuje Hollywood Reporter, sljedeća je sezona njegova.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...