Navigation Content

ZA ZNALCE I SVE OSTALE

Jake domaće snage u srijedu na ZFF-u

Deveti Zagreb Film Festival došao je u svoju središnju fazu, u period kad su svi filmski programi pokazali svoje konture, ali i kad filmske poslastice još uvijek u velikom broju čekaju filmoljupce

Foto: ZFF/ Kao i svakog dana, projektori u kinima Europa i Tuškanac pale se prvi, u jutarnjim satima. Tri dokumentarna naslova na rasporedu su od devet sati, 'Talibani iza maske' Paula Refsdala, 'Zemlja znanja' našeg Saše Bana te 'Barzak' Mantasa Kvedaravičiusa.

'Zemlja znanja' je film o čijoj stvarnosti itekako mnogo znamo, jer riječ je o dokumentiranju prosvjeda koji su se prošle godine odvijali na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 'Barzak', s druge strane, donosi priču o Čečenima, nestalima i onima koji ih traže, a prijevod naslova najbolje govori o filmu: 'zemlja između života i smrti'.

Nakon dokumentarnih tema u Europi od 12 i 30 slijede filmovi iz programa Bibijada, namijenjeni najmlađima, a među četiri kratkometražna naslova moći će se premijerno pogledati i novi hrvatski film, 'Ema' Krasimira Gančeva. Prvi dio dana u Europi zaključuje se reprizama filmova iz glavnog programa, filmom 'Bagremi' u 15 sati i 'Razmjenom' od 17 sati.

Večernje projekcije u Europi otvaraju dva filma, kratkometražni 'Mali borci' Ivane Lalović o djeci usred ratnog vihora, koji stiže u Zagreb s niza prestižnih festivala, a odmah potom na velikom će platnu zaigrati novi rumunjski biser, 'Najbolje namjere' Adriana Sitarua. Sitaru je stari zagrebački znanac; na 5. ZFF-u predstavio je svoj kratki film 'Valovi', a prošle je godine bio član žirija dugometražnog i kratkometražnog filma. 'Najbolje namjere' su film o neurotičnom tridesetogodišnjaku kojem se posve promijeni život kada mu majka zapadne u zdravstvene probleme. Na festivalu u Locarnu film je nagrađen za najbolju režiju i glavnu mušku ulogu.

Joshua Marston je još jedan redatelj kojeg vjerni posjetitelji ZFF-a dobro poznaju. Riječ je o autoru koji je osvojio zagrebačku publiku filmom 'Marija milosti puna' još 2004. godine, a sada stiže s novim filmom, 'Krvnom osvetom'. Radi se o snažnoj priči o sazrijevanju i izuzetnoj analizi načela krvne osvete. Film prikazuje latentni osjećaj opasnosti, ali i deprimirajuću dosadu s kojom su suočeni albanski tinejdžeri koji se nađu pod utjecajem starinskih običaja i dužnosti koje im nisu bliske. Film je na festivalu u Berlinu nagrađen dvjema nagradama: Srebrnim medvjedom za najbolji scenarij te posebnim priznanjem Ekumenskog žirija. Prije 'Krvne osvete', u 22 sata bit će prikazan film 'Sutra, Alžir?', nešto posve drugačije, no opet tako blisko Marstonovom filmu.

Europski filmovi iz programa Velikih 5 i u srijedu imaju jake adute. U Muzeju suvremene umjetnosti u 21 sat bit će prikazano '20 cigareta' Aureliana Amadeija, film o stvarnom i turbulentnom spletu događaja samog autora, a u kinu Tuškanac u 19 sati španjolski film 'Tuđa nevolja' Oskara Santosa. 'Tuđa nevolja' je zanimljiv spoj drame i fantastike o liječniku kojem učmali život preko noći postaje pravi lunapark. Odmah nakon 'Tuđe nevolje' u kinu Tuškanac na rasporedu je film o kojem se posljednjih mjeseci puno priča.

'Orkestar' Pjera Žalice govori o orkestru, onom Plavom, naravno, ali i općem društvenom kontekstu koji je obilježio nekoliko generacija bivše države. Kada već govorimo o dokumentarcima, ne smijemo propustiti ni 'Marijine' koje će se prikazati u Dokukinu Croatia od 19 sati, a u istom kinu, ali od 21 sat, slijedi hvaljen i nagrađivan film Andyja Taylora Smitha 'Ova stolica nisam ja', što govori o čovjeku koji boluje od celebralne paralize, no kojem se život stubokom promijeni. Oni koji preferiraju noćne projekcije prije Smithovog filma moći će pogledati već opisani film 'Barzak'.

Program Moj prvi film: Danska donosi nove naslove tamošnjih filmskih majstora, a u Zagrebačkom plesnom centru od 20 sati i 30 minuta bit će prikazani filmovi Thomasa Vinterberga, dugometražni 'Najveći heroji' i kratkometražni 'Dečko koji je hodao natraške'.

Za kraj dana, kao i uvijek, slijedi tulum: u kinu Europa glazbu će puštati DJ Borovich, a u Lemon Baru DJ Mayo & Nikki Bumz.

<iframe width="600" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/wufpkjYUzTA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...