Navigation Content

FILMSKE POSLASTICE

Što nas danas očekuje na Zagreb Film Festivalu?

Formalno, drugi dan 9. Zagreb Film Festivala u filmskom je smislu prvi pravi jer donosi 22 različita filma na pet lokacija: u kinima Europa i Tuškanac, Plesnom centru, Muzeju suvremene umjetnosti i Dokukinu Croatia

Foto: Zagreb Film Festival/ Filmska druženja u sklopu ZFF-a započinju već u 9.30 sati u Plesnom centru, predavanjem Moving Danes koje će otkriti sve tajne uspjeha danske kinematografije.

Predavači su Claus Ladegaard, Vinca Wiedemann, Birgitte Stærmose, Philip Einstein Lipski, Michael Noer i Ingolf Gabold. Birgitte Stærmose nekoliko sati kasnije, u kinu Europa od 15 sati, predstavit će se i svojim filmom Soba 304.

Snažan dugometražni igrani program otvaraju dva naslova koja su i prije dolaska u Zagreb izazvala velik interes domaće filmske javnosti. Britanska 'Sramota' redatelja Stevea McQueena donosi u kino Europa u 19.30 sati pamtljivu priču o čovjeku na putu prema dolje, kojeg je odlično portretirao Michael Fassbender.

Iznimnim glumačkim rolama može se pohvaliti i film 'U zaklon' redatelja Jeffa Nicholsa, psihološki triler koji odlično hvata trenutak stvarnosti svijeta u kojem živimo (kino Europa, 22 sata).

Ljubitelji dugog igranog metra moći će pogledati i film otvaranja, hvaljeni 'Tiranosaur' Paddyja Considinea, već od 17 sati, također u kinu Europa. Dokumentarni naslovi koje ćete imati priliku pogledati su redom nagrađivani naslovi, među kojima se posebno ističe 'Odustat ću sutra' (Tuškanac, 21 sat), nevjerojatna pričao o filipinskom pravosudnom i društvenom rasapu koji je sve svoje negativne strane stvarno i simbolički iskazao na studentu kulinarstva, neosnovano optuženom za teška kaznena djela.

Tri vrijedna dokumentarna filma bit će prikazana od 21 sat u Dokukinu Croatia. 'Posljednji dan ljeta' Piotra Stasika intimna je filmska potraga za vlastitim djetinjstvom, ali i razotkrivanje ruske suvremene svakidašnjice. 'Drvo' je, pak, tzv. promatrački dokumentarac o putu jednog božićnog drvca od Norveške do Londona, a nakon projekcije bit će održan Q&A s autorom Bjørnom Bratbergom. Film koji će zaključiti večer u Dokukinu jest 'Talibani iza maske', ekskluzivni dokumentarni film o talibanima, ljudima koje vidimo samo iz aspekta koji nam serviraju mediji. Autor Paul Refsdal će prisustvovati projekciji i odgovarati na, sigurni smo, brojna pitanja o filmu koji daje pogled u intimu ljudi iza maske.

Bibijadu će otvoriti finski dječji hit 'Reper Ricky i kradljivac bicikla', prvo u Europi od 12 i 30 sati, a potom i u Muzeju suvremene umjetnosti od 18 i 30 sati . Iz Španjolske u program Velikih 5 dolazi nam film Oskara Santosa 'Tuđa nevolja', psihološka drama sa znanstvenofantastičnim tonovima o liječniku na izmaku snaga kojem se svijet posve promijeni kad postane žrtva pokušaja ubojstva. 'Tuđa nevolja' će biti prikazana u Muzeju suvremene umjetnosti u 21 sat. Onima kojima je MSU izvan dnevne rute, a pogledali bi atraktivan naslov iz programa Velikih 5, nudi se i britanski film 'Četiri lava', priča o četiri potencijalnih terorista i definitivnih nesposobnjakovića koja je svom redatelju Chrisu Morrisu osigurala nagradu BAFTA za izuzetno debitantsko ostvarenje. Film će se prikazati u kinu Tuškanac od 19 sati.

Program Moj prvi film: Danska otvorit će, tko drugi, nego Lars von Trier s kratkometražnim filmom 'Nokturno' i dugometražnim 'Element zločina' u Plesnom centru od 20.30 sati. Nove programske cjeline također su spremne za prikazivanje, Seksualna edukacija na filmu započinje od 23 sata australskim filmom 'Abeceda ljubavi i seksa', a Red westerns filmom 'Po zakonu' velikog Leva Kulešova. Oba filma bit će prikazana u Plesnom centru.

Ponedjeljak je i prvi dan za selekciju filmova Kockice u sklopu koje će biti prikazana četiri filma: 'Kakav divan dan' Romane Rožić, 'Prva dama' Dubrave Barbare Vekarić, 'Nebitno' Josipa Žuvana i 'Komba' Tina Žanića. Ljubitelji domaćeg kratkog metra navedene filmove moći će pogledati u kinu Tuškanac od 23 sata.

Kao i uvijek, na Zagreb Film Festivalu dan će zaključiti glazbeni program sastavljen od biranih DJ-a, a dobar provod nakon brojnih filmskih projekcija je garantiran – treba samo doći u kino Europa. Ponedjeljak je rezerviran za Kockice Afterparty I.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...