Navigation Content

DISNEY I PIXAR

'Jobs je promijenio povijest animiranog filma'

Disney se oprostio od svog člana uprave, a Pixar od osnivača i dugogodišnjeg direktora tog carstva animiranog filma

Foto: apple.com/ 'Steve Jobs je bio veliki prijatelj i sjajan savjetnik. Iza njega će ostati više od proizvoda koje je stvorio ili tvrtki koje je izgradio. To će biti milijuni ljudi koje je inspirirao, životi koje je promijenio, kulture koje je definirao. Steve je svojim originalnim, kreativnim i maštovitim umom definirao jednu eru. Unatoč svemu što je postigao, čini se kao da je tek počeo. Njegovom smrću svijet je izgubio jednog od svojih rijetkih divova, Disney je izgubio člana obitelji, a ja sam izgubio velikog prijatelja', napisao je u priopćenju Bob Iger, predsjednik uprave Disneyja, opraštajući se od osnivača Applea, bivšeg šefa Pixara i člana uprave Disneyja.

Jobs je filmsku industriju zadužio svojim kreativnim i snažnim vođenjem Pixara. Godine 1986. Jobs je za 10 milijuna dolara kupio Graphics Group, odjel računalne grafike studija Lucasfilm, odlučivši kako se ta kompanija više neće baviti proizvodnjom hardvera, nego da će biti studio za animaciju. Preimenovao je tvrtku u Pixar i promijenio smjer povijesti animiranog filma, stvorivši prvi studio koji je radio računalno animirane (CGI) filmove. Pixar je najprije 80-ih i početkom 90-ih snimio nekoliko kratkih filmova, a onda snimio dugometražni crtani film 'Toy Story' koji je prekrasnom računalnom animacijom odmah postao hit. Ovo je animirano carstvo redalo uspjehe na kinoblagajnama 'Nemom', 'Carstvom buba', 'Čudovištima iz ormara', 'Izbaviteljima' i osvajalo Oscara za Oscarom. Disney je kupio Pixar 2006. godine, a Jobs je postao član uprave Pixara i najveći pojedinačni dioničar.

Jobsovi kolege s početaka Pixara, članovi uprave Pixara i Disneyja, John Lasseter i Ed Catmulli, oprostili su se pismom od svog prijatelja istaknuvši da im je Jobs pomogao ostvariti njihov ludi san. 'Steve Jobs je bio vizionar i naš dragi prijatelj. Vidio je potencijal Pixara prije svih nas i dalje no što je itko očekivao. Steve je riskirao i vjerovao u naš ludi san o računalno animiranim filmovima i uvijek je govorio samo jednu jednostavnu stvar: 'Napravite to izvrsno', napisali su Lasseter i Catmulli.
'Steve Jobs je bio najveći izumitelj od Thomasa Edisona. On je stavio svijet pod naše prste', izjavio je povodom smrti Stevea Jobsa redatelj Steven Spielberg.
Jobs je pomogao preoblikovati i način na koji se konzumiramo zabavu, stvarajući mobilni publiku koja je prisilila prve ljude industrije zabave za razmisle o svojim produkcijskim i distribucijskim strategijama, piše Huffington Post.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...