Navigation Content

KRV JEST VODA

Morski psi doplivali do kino dvorana, gladni mesa i zarade

Dugo smo se pitali što će biti sljedeće nakon zombija i vampira – vještice, vukodlaci, mumije...? No čini se da u kina dolaze novi popularni monstrumi: morski psi spremni zariti zube u box office i sve što im se nađe na putu

Foto: promo/ Jedna zdjelica juhe od peraje morskog psa u američkim kineskim restoranima, ovisno o kvaliteti, autentičnosti i stupnju ugroženosti ulovljene vrste, zna doseći cijenu i do 300 kuna, dok u hongkonškim trgovinama namirnica jedna poveća tegla nakrcana sasušenim žutim perajama velikog bijelog predatora doseže cifre i do 1500 kuna.

Ljudska cijena na meniju morskog psa je, s druge strane, uglavnom neprocjenjiva, no cijena filma koji eksploatira sastojke obroka morske psine 'zalutale' u obitavalište homo sapiensa na ljetnim praznicima vrti se oko 28 milijuna dolara, iako ćemo na njegovu ukupnu zaradu (uključujući i kune koje planira pokupiti u Hrvatskoj) morati pričekati – 'Shark Night 3D' u globalnu distribuciju kreće početkom rujna (kod nas od 8. rujna), kao svojevrsni surfer na nedavnom uspjehu remakea 'Pirane', ali i potencijalni blockbuster žanra koji je, čini se, na putu velikog povratka u mainstream.

SyFy Channel i slični majstori suvremene eksploatacije nisu nikada napustili recept koji je svetom formulom uspjeha učinio Spielberg 1975. godine s 'Raljama' zauvijek promijenivši filmsku povijest. Štoviše, u zadnje su ga vrijeme različiti 'genijalci' kombinirali sa svime, od dinosaura do mutantoidnih hobotnica i inih primjeraka potencijalno smrtonosne morske flore i faune ('Dinoshark', 'Sand Sharks', 'Swamp Shark', 'Supershark'...), ali čini se da je 'Shark Night 3D', novi film Davida R. Ellisa ('Snakes On A Plane', 'Final Destination 4'), prvi 'ozbiljniji' pristup receptu 'mladi vs ajkule' nakon dugo vremena. Priča je upravo onakva kakvu očekujete: studenti odlaze na ljetovanje, ali ovoga puta na jezero, gdje vrlo brzo bezbrižno kupanje, seks i opijanje zamijeni surova borba za preživljavanje. Sudeći prema foršpanu, ta bi borba ovog puta mogla biti poprilično zabavna. Unatoč CGI beštijama.

Barem dovoljno zabavna da morski psi čak i nakon ljeta (i nekoliko godina nakon 'krokodilske manije') postanu potencijalni nastavljači dominacije horora na filmskom box officeu, a koji uskoro sa sličnim vodenim premisama planiraju napasti i mnogi drugi jurišnici na formulu.

Među njima je i Halle Berry, koja u 'Dark Tideu', novom uratku Johna Stockwella ('Blue Crush', 'Into The Blue', 'Turistas'), glumi Kate, ženu fasciniranu morskim psima i redateljicu dokumentaraca o istima, a kojoj vrag ne da mira pa se nakon što preživi napad velike bijele psine vraća na mjesto okršaja, po repete. Pravi morski psi (barem u foršpanu) i Halle Berry u badiću glavni su adut ovog filma, koji ima daleko manji hype od 'Shark Night 3D', ali sličan budžet, iako možda nešto slabije A-ambicije. Drugim riječima, ne treba se čuditi ako glavninu svoje zarade pokupi na DVD-u i Blu-rayju, a ne u kinima.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/ULybKyCjhnA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Čak će i Robert Downey Jr. zaratiti u vodi, protiv nacista i morskih pasa u isto vrijeme. Njegova je kompanija Team Downey, zajedno s Warner Brosom, kupila prava na ekranizaciju priče zasnovane na istinitom, povijesnom potapanju američkog ratnog broda USS Indianapolis, čija se posada našla na pučini okružena surovim klimatskim uvjetima i još surovijim, nabrušenim zubima njezinih stanara. Sve to po scenariju Roberta Schenkkena, proslavljenog po pisanju scenarija epske HBO-ove ratne serije 'Pacifik'.

No, ipak možda najveća i svakako najzanimljivija vijest vezana je uz legendarne ikone pisane riječi, dvojac scenarista i književnika Breta Eastona Ellisa ('Američki psiho') i Paula Schradera ('Taksist'), koji svoje statuse ikona udružuju upravo da bi zajedno potpisali novi film o napadima morskih pasa!

'Bait' je priča o mladiću koji se osvećuje svojim nepodnošljivim klijentima, razmaženim studentima i sinovima bogataša, vodeći ih jahtom do svojih 'suradnika' iz dubina – Ellis je napisao izvorni scenarij, a Schrader će film režirati. Snimanje počinje u studenom ove godine, na obalama Puerto Rica. Usto, ovaj 'Bait' ne treba miješati s 'Bait 3D' koji je snimljen ove godine, s pričom o tsunamiju i morskim psima! Oni su s velikim valom stigli ravno do australskog supermarketa smještenog u zgradi urbane sredine, a sve to u režiji Kimblea Rendalla i po scenariju proslavljenog redatelja Russella Mulcahyja ('Razorback', 'Highlander').

Stoga, prestanite se bojati pasa koji laju, a ne grizu – u dubini mora, ispod vaših nogu, baš kao i u dubini mraka kino dvorane, prijete psi koji ne laju, ali grizu. Pitanje je samo hoće li publika jednako dobro zagristi u ovaj novi trend?

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...