Navigation Content

POSLJEDNJI HEROJI

Najveće face muških filmova

Ponekad je film sedma umjetnost, a ponekad samo zabava i razbibriga. Holivudska industrija zabave više je okrenuta ovoj drugoj tvrdnji, pa tako godišnje dobivamo veliki broj filmskih uradaka koji nas žele maknuti od realnosti i pružiti malo zabave. Ako ćemo gledati stereotipno, većini muškog roda pojam zabave u filmu je miks pucačine, jurnjave, eksplozija i malo dobre stare tučnjave. Ono bez čega ne može proći nijedan akcijski film je, naravno, heroj. Prisjetimo se akcijskih junaka koji su bili uzor mnogim mladićima u procesu odrastanja, a nekima i malo kasnije

Foto: Universal/ Prljavi Harry

Početkom sedamdesetih godina Clint Estwood u punoj životnoj snazi utjelovio je lik inspektora Harryja Callahana poznatijega kao Prljavi Harry. Svima je više-manje poznato da Harry i nije baš običan policajac. U stalnom je sukobu s nadređenima, a pravda mu je važnija od policijskih pravila. Sa svojom omiljenom igračkom Magnumom 0.44 istjeruje zakon i red na ulicama San Francisca, a i sami znate da prije puca nego što pita.

Harryjev lik je navodno temeljen prema stvarnom inspektoru po imenu Dave Toschi, koji je bio jedan od glavnih istražitelja u slučaju Zodiac. Iako nije bio prvi izbor za ulogu, prema vlastitim riječima, Eastwood ju je prihvatio jer lik kojeg tumači iskazuje opsesivnu brigu za prava žrtava ekstremnog nasilja, koja su po njemu, bila zasjenjena političkom atmosferom toga doba.

Uloge u kojima je Clint isklesao zanat mačo muškarca zasigurno su špageti vesterni poznatog Sergija Leonea, ali nizom filmova u kojima se pojavljuje kao suvremeni kauboj ostavio je trag na većinu muškog svijeta, a ono po čemu ga pamtimo iz te faze zasigurno je rečenica: 'Go ahead, make my day!'

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/cqL7n55t-oE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Terminator

Tko bi ikada rekao da će film 'Terminator', u kojem nabildana europska pridošlica Arnold Schwarzenegger vodi glavnu riječ, ući u Američki državni filmski registar zbog 'povijesnog i kulturnog značenja'.
Šalu na stranu, slažemo se da je James Cameron napravio odličan film i započeo jednu novu eru u holivudskoj industriji zabave - eru specijalnih efekata.

Arniju je prvobitno ponuđena uloga policajca u ovom filmu, ali ju je on odbio smatrajući da bi bio mnogo bolji kao robot ubojica iz budućnosti. I naravno nije se prevario jer je do tada bio drugorazredna holivudska zvijezda, glumac kojega su poistovjećivali s ulogama pustolova i divljaka s mačem u ruci.

Nakon Terminatora postao je ikona dehumanizirajuće budućnosti, a također i trendseter muškog lika osamdesetih godina. Sjetite se samo plakata: kožna jakna, sunčane cvike, motorističke rukavice, sačmarica u ruci. Što reći nego akcija može početi.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/c4Jo8QoOTQ4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Rambo

Rame uz rame navedenom Terminatoru osamdesete godine obilježio je i Rambo u izvedbi Sylvestera Stallonea. Za status jednog od najvećih muškarčina filmske industrije Stallone nije došao slučajno. Prisjetimo se Rockyja, u kojem glumi boksača koji se uzdigao iz siromašnog kraja i postao slavan zahvaljujući svojoj sposobnosti da podnese nevjerojatnu količinu udaraca. Gledajući kroz oči jačeg spola film je oda muškom egu, a lik Rockyja postao je uzor mnogim mladićima diljem svijeta.

Zatim je na scenu početkom osamdesetih došao i Rambo. Ovaj put on je zaboravljeni heroj vijetnamskog rata kojeg njegov vlastiti narod omalovažava.

Prvi u nizu filmova dobio je miješane kritike, a najviše pohvala dobio je zbog realističnosti prikaza i uzbudljive akcije. Manje poznata informacija je da je prvi dio ekranizacija knjige Davida Morrella iz 1972. godine, samo što on u filmu nije prikazan kao heroj već kao poludjeli traumatizirani veteran koji instinktivno ubija sve negativce u filmu.

Nepravda, pojedinac protiv cijelog svijeta, puno pucačine i krajnja pobjeda formula je za filmski testosteronski lunapark, a Rambo je postao simbol američkog heroja čiji se status srozao s nizom nastavaka koji su uslijedili.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/rjptQSfuTy8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Umri muški


Zar treba nešto više reći od samog naziva? Ovo vrhunsko djelo akcijskog filma režirao je John McTiernan koji je zaslužan i za 'Predatora', mješavinu akcića i znanstvene fantastike sa Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi koji kosi cijelu džunglu kako bi došao do neprijatelja s drugog planeta. Samo godinu dana kasnije, odnosno 1988, iz njegove redateljske stolice nastaje 'Umri muški' u kojem je glavni frajer Bruce Willis koji postaje veći junak od filma, moglo bi se reći, junak svog doba.

Film je snimljen prema romanu 'Nothing Lasts Forever' Rodericka Thorpa, nastavku knjige 'Detektiv' u čijoj se ekranizaciji 1968. pojavio Frank Sinatra.

Willis je vrlo samouvjereno odglumio karizmatičnog policajaca Johna McClanea koji se na svoj specifični način u nekoliko nastavaka borio protiv raznovrsnih terorista.

Zanimljivo je što su velike face akcijskog filma poput Arnija i Eastwooda odbile ulogu u filmu, a redateljev izbor je pao na glavnog glumca serije 'Slučajni partneri' od kojeg je napravio novu vrstu akcijske zvijezde. On je pogrešiv, običan čovjek iz naroda, nosi obične krpice i ima izrazit smisao za humor. Zadnje na pameti mu je da bude heroj, ali to jednostavno mora.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/-qxBXm7ZUTM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Delta Force

Niste li stvarno pomislili da bi ovaj popis mogao proći bez Chucka Norrisa i barem jednog njegovog kung-fu manevra? Bilo je teško izdvojiti samo jedan film u kojem glavnu riječ ima poznati teksaški rendžer, ali izbor je pao na 'Delta Force'.

Koliko kod bio predmetom šala na internetu i na mnogim dijelovima zemaljske kugle, mora mu se odati priznanje za upornost kojom je došao do statusa najpoznatije američke zvijezde akcijskog B filma. Kung-fu majstor i vojnik Američkog ratnog zrakoplovstva nakon vojne karijere upisuje tečaj glume i polako se probija u svijet slavnih.

Jedan od njegovih najpoznatijih filmova je upravo 'Delta Force' koji se smatra začetnikom akcijskog podžanra o otmicama aviona koji uspješno nastavljaju naslovi poput 'Putnik 57', 'Umri muški 2' i 'Air Force One'.

Uz Chucka kao bojnika McCoya našao se i Lee Marvin u borbi protiv urnebesno smiješnih arapskih terorista koji otimaju mlažnjak Boeing 707 pun nabrijanih patriota. Ima li što zabavnije od scene kad McCoy sjeda na motocikl s raketama i razvaljuje sve što mu se nađe na putu?

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/r-UCFBS4a5I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Brzi i žestoki

Krug akcijskih heroja s mačo manirama zatvorit ćemo s Vinom Dieselom kojeg mnogi smatraju jedinim i pravim nasljednikom Schwarzeneggera i Stallonea. Dobra stara narodna kaže, o ukusima se ne raspravlja, ali mora se priznati da je poznati ćelavac zaslužio mjesto na ovom popisu.

Kad je prošlo vrijeme nabildanih Amera (ili bar posuđenih Austrijanaca) koji sa cijelim dijapazonom oružja na sebi spašavaju svijet od suludih terorista sa svih strana svijeta, došao je red na malo intimniju američku stvarnost.

Dominic Toretto kojeg je utjelovila mišićava pojava Vina Diesela, glavni je junak ovog filma. Vođa je 'bande' koja se utrkuje automobilima, a upada u nevolje kad ih optuže za krađu skupocjene elektroničke opreme. Cijeli vozni park nabrijanih automobila, nepravda, pucačina i eto, adrenalinska zabava može početi.

Film i cijeli serijal je i nastao tako što su se redatelj Rob Cohen i njegova ekipa inspirirali divljim utrkama koje se svake noći odigravaju na ulicama američkih gradova, a bivši izbacivač iz noćnih klubova Vin Diesel postaje posljednji akcijski junak današnjeg doba u blockbusteru za radničku mladež.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/6LrTVZH5Sg4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...