Navigation Content

ŠMINKA I KOSTIMI

Moć filmske preobrazbe

Za određene filmske uloge mnogi glumci bi pristali na gotovo sve, uključujući i drastične promjene izgleda. Ukorak s time, redatelji u glavi često zamisle da bi upravo određena glumica ili glumac bili najbolji izbor za njihov film, samo uz poneku transformaciju. No ovdje ne mislimo ni na kakve estetske kirurgije ili ekstremno skidanje kila, već na mukotrpan rad vizažista i stilista prilikom snimanja filma kako bi glumci što više izgledali poput zamišljenih filmskih likova. Prisjetimo se nekih famoznih filmskih transformacija

Foto: Arhiva/ John Matuszak – The Goonies

Jedan od najtraženijih redatelja osamdesetih i devedesetih, Richard Donner, koji za reverom ima hitove kao što su 'Superman', 'Maverick' te sva četiri nastavka 'Smrtonosnog oružja', okušao se u žanru dječjeg filma i možemo zasigurno tvrditi da je s 'Gooniesima' itekako uspio u toj namjeri.

Uz pomoć Stevena Spielberga u ulozi producenta, uvjerljivo je na filmsko platno prebacio pustolovine klinaca prepune neočekivanih događaja, zadataka i nesvakidašnjih likova te time stvorio jedan od najboljih dječjih filmova svih vremena.

No naše pitanje zapravo je sjećate li se 'strašnog čudovišta' s majicom Superman koji Gooniese doziva s 'Hey, you guys'? Naravno da se ispod prilično groteskne vanjštine krije običan glumac imena John Matuszak, a osim glumačke karijere, američka javnost znala ga je i kao profesionalnog igrača američkog nogometa.

Iako je glumačku karijeru započeo sedamdesetih godina, u svijetu filma ostat će zapamćen po ulozi Slotha iz Gooniesa. Revolucionarna šminka za to doba i mukotrpan rad od punih pet sati na dnevnoj bazi od Johna Matuszaka učinili su najgoreg dječjeg monstruma, no poučen iskustvom Gooniesa, svaki klinac je znao da ako ga sretne u stvarnom svijetu bit će dovoljna najobičnija čokoladica da ga smiri.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/ZQp-gTG_1tY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

John Travolta – Lak za kosu

Nakon što je tri godine ranije odbio ulogu legendarnog Jamesa Bonda, pred Johnom Travoltom je bio novi izazov - ni više ni manje nego obući žensku odjeću i pojaviti se u novoj verziji mjuzikla 'Lak za kosu' u ulozi Edne Turnblad.

Film nastaje kao kombinacija kultnog filma Johna Watersa iz 1988. i istoimene kazališne predstave. Prije nego što se bacio na samo režiranje, redatelj i koreograf Alan Shankman tražio je od Watersa savjet oko pristupa materijalu.

Waters mu je na to pametno odgovorio da se ne ugleda ni na njegov film, ni na predstavu, nego da nađe svoju vlastitu verziju. Možemo reći da se Travolta dobro snašao u ulozi debeljuškaste mame koju je u izvornom Watersovom originalu odigrao poznati transvestit Divine, koji je preminuo neposredno nakon njegovog pojavljivanja.

Za transformaciju u debeljucu bila je zadužena ekipa filmskih šminkera koja je svakodnevno provela nekoliko sati da bi Travoltu pretvorila u ženu nalik Sophiji Loren, a dobro mu je išlo i cupkanje u cipelama na visoku petu.

Dakako, Travolta je u karijeri imao još jednu značajniju preobrazbu uz pomoć šminke. Radi se o ulozi Terla, glavnog negativca u jednom od najlošije ocijenjenih filmova na Internet Movie Data Baseu, 'Bojnom polju Zemlji', koju bi vjerujemo želio što prije zaboraviti, baš kao i mi.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/nJmQqiCqzvA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Charlize Theron – Čudovište

Svjetska javnost ostala je u šoku kad je poznata filmska ljepotica Charlize Theron pristala glumiti u filmu 'Čudovište' temeljenom na istinitoj priči o Aileen Wuornos, prostitutki koja se pretvorila u masovnu ubojicu da bi naposljetku svojim zlodjelima zaradila smrtnu kaznu. Kako što više nalikuje Aileen, Charlize Theron se za ulogu morala udebljati, nositi lažne zube i mnogo šminke.

Prije ovog filma o glumici Charlize Theron mnogi su mislili da će ostati pri komedijama i slatkim ljubavnim dramama, no ona je potvrdila status uspješne glumice kojoj nijedan glumački izazov nije prevelika prepreka.

Po mnogim kritičarima, njezina interpretacija poremećene serijske ubojice jedno je od najboljih glumačkih ostvarenja 2003. godine. Potvrđuje to i osvojeni Zlatni globus te mnogo prestižniji Oscar za najbolju glavnu žensku ulogu.

Iako su vizažisti odigrali ključnu ulogu u transformaciji lika, gluma poznate južnoafričke glumice pokazala je Aileen ne kao čudovište već kao obično ljudsko biće koje je spletom groznih životnih okolnosti provela i završila život tragično.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/vq70brIQP40" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Gwyneth Paltrow – Ljubav je slijepa

Slatka romantična komedija nastala početkom stoljeća osvojila je srca nepopravljivih romantičara diljem svijeta. On je kvazifrajer koji želi samo ljepotice u svojoj okolini. No nakon što sretne Anthonyja Robbinsa, poznati američki autor knjiga o samopomoći hipnozom ga natjera da vidi samo unutarnju ljepotu u ženama, čime mu otvara put do ljubavi njegovog života. Problemi nastaju kad uvidi da je ljubav njegova života u stvarnosti ogromna.

Radnja filma poznata je većini, a Gwyneth Paltrow za ulogu debeljuce morala je svakodnevno na šminkerskoj stolici provoditi četiri sata da započne snimanje.

Redateljski tandem koji stoji iza ovog djela su braća Farrelly najpoznatija u filmskom svijetu po filmovima 'Svi su ludi za Marry' i 'Glup i gluplji'. Njihovi su filmovi uvijek odskakali od tipičnih izdanaka humorističnog mainstreama, no za film 'Ljubav je slijepa' može se zaključiti da je nešto drukčiji od ostatka njihove filmografije. On se više nego bilo koje njihovo ranije ostvarenje približio klasičnoj romantičnoj komediji, i to prvenstveno zahvaljujući temi kojom se bavi.

Iako je Gwyneth u jednom intervjuu izjavila da navedeni uradak spada u kategoriju filmova koje je snimala zbog novca, smatramo da bi trebala biti ponosna na ulogu kojom je potakla barem jedan dio pučanstva na razmišljanje o ljubavi i vrijednostima u današnjem svijetu.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/NMLZnY2nLcw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Robin Williams – Mrs. Doubtfire


Jedan od vlasnika najdugovječnije karijere u Hollywoodu zasigurno je Robin Williams. U njegovu opusu možemo naći raspon šarolikih uloga, a početkom devedesetih godina započinje glumiti u nizu filmova obiteljske tematike. Iako mnogi od njih nisu odviše dugo ostali zapamćeni, sigurno se sjećate onoga u kojem se poznati glumac našao u ulozi dadilje.

Radnja je dosta poznata, ali utvrdimo gradivo. Williams glumi očajnog oca koji prvo dobiva nogu na poslu, pa i nogu iz vlastite obiteljske kuće. Kako bi ostao u kontaktu s obitelji, svakoga dana oblači se u ostarjelu ženu i postaje dadilja vlastitoj djeci.

Filmska transformacija u gospođu Doubtfire u komediji iz 1993. koštala je Williamsa jer je morao prolaziti osam zasebnih faza šminkanja. No njegova promjena u oštru, ali dobru staricu smatra se jednom od njegovih najzanimljivijih uloga, a za svoj trud je ekipa šminkera nagrađena prestižnim zlatnim kipićem.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/AoOwjYFZT-g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Eddie Murphy – Norbit


'Norbit' nije dobro prošao kod filmske kritike, a ne može se pohvaliti ni velikom zaradom. No valja ga spomenuti barem zbog filmske šminke i kostimografije.

Mnogi smatraju da je film od propasti spasila samo vrhunska šminka višestrukog oskarovca Ricka Bakera od kojih troje likova koje glumi Murphy zaista izgledaju kao da ga glume tri različite osobe.

'Norbit' nije bio jedini filmski uradak u kojem se Eddie Murphy uz pomoć filmske šminke pretvara u razne likove. Jedna od prvih takvih multikarakternih avantura je 'Princ otkriva Ameriku' gdje su nas on i Arsenio Hall zabavili svaki nekolicinom različitih likova.

Naravno da se svi sjećamo 'Luckastog profesora' u kojem uz pomoć čarobnog napitka simpatični znanstvenik preplovljuje 180 kila. Murphy je ovoga puta zaista zaradio svoj novac. Osim u ulozi Shermana i njegovog alter ega Buddyja, glumi i sve članove njegove brojne, pretile obitelji.

Očito mu portretiranje glasnih i neugodnih pretilih ljudi odlično odgovara, pa nas je tako i u 'Norbitu' najviše nasmijao svojom izvedbom grozne Norbitove žene Rasputije.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/dZQFLIOkWps" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Rebecca Romijn – X Men


Američka glumica danskog podrijetla svjetsku slavu u filmskim vodama stekla je zahvaljujući ulozi strip-heroine Mystique iz serijala 'X-Men'.

Talentirani redatelj Bryan Singer ispunio je sva očekivanja ovom ekranizacijom dogodovština neobičnih mutanata, a posebnu je pažnju posvetio scenariju, koji je u velikoj mjeri ostao vjeran karakterizacijama Marvela odakle 'X-Men' izvorno potječu. Redatelj je ostao toliko vjeran da je bivši model Victoria Secreta ogolio do kože u doslovnom smislu riječi.

Pred Rebeccom nije bio nimalo lak zadatak. Igrajući ulogu Mystique, djevojke koja na svojoj plavoj koži ne nosi gotovo ništa, Rebecca Romijn morala se dobrano uhvatiti u koštac s filmskom šminkom.

Djelo koje danas vidimo na filmu rad je čak četiriju filmskih šminkera, stotine sitnih komadića silicijske protetike, puno boje za tijelo i čak devet sati pripreme prije svakog filmskog seta. Na opću radost jačeg spola bivši model za donje rublje kroz cijeli film šetala je kao od majke rođena.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/_QFZf0arnoY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Brad Pitt - Neobična priča o Benjaminu Buttonu


U dvadesetim godina prošlog stoljeća iz pera F. Scotta Fitzgeralda zaživjelo je djelo Neobična priča o Benjaminu Buttonu koji je inspiraciju pronašao u citatu Marka Twaina: 'Život bi bio beskrajno sretniji kad bismo se mogli roditi s osamdeset godina i postepeno doći na osamnaest.'

Dugo se čekalo na poduhvat da se netko od redatelja pozabavi s ambicioznom adaptacijom. No i to smo uspjeli dočekati, jer prije nekoliko godina u taj projekt krenuo je David Fincher s listom poznatih glumaca iza sebe. Unatoč fami koja se oko filma stvorila nedugo nakon završne klape, neobična priča nije baš dobro prošla kod kritike, a publika je bila podijeljena.

Da ne duljimo puno o samom filmu, spomenimo onaj bitan dio za našu priču, a to je filmska šminka. Bilo je zanimljivo vidjeti Brada Pitta kao starca, a za njegovu uvjerljivu starost zaslužne su njegove skulpture koje su nastale prema kompjuterskoj pretpostavci kako bi mogao izgledati u dobi od osamdeset, sedamdeset i šezdeset godina.

Za potrebe snimanja trebalo je nekoliko transformacija, a šminkeri su nagrađeni jednim od ukupno tri Oscara koje je film osvojio. Pripadnice ljepšeg spola mogle su odahnuti pred kraj kad se napokon pojavio Brad kakvog znaju.

<iframe width="600" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/VqeqaweXBV0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...