Navigation Content

NOVA VERZIJA SF KLASIKA

Sprema se novi, 3D 'Blade Runner'

Hoće li Blade Runner, jedan od najpoznatijih i najdugovječnijih SF filmova, dobiti nastavak? Ozbiljni planovi postoje jer je redatelj Ridley Scott objavio da razvija novi nastavak priče koji bi snimao u 3D tehnologiji

Foto: filmsquish.com/ Nerijetko u raznim izborima proglašavana najboljim filmom osamdesetih, priča o superrobotima androidima koji su se oteli kontroli i zaratili s ljudskom vrstom nije bila toliko uspješna u vrijeme prvog prikazivanja. Zaradivši solidnih 32 milijuna dolara, ipak se nije uvrstila u kategoriju blockbustera.

No, 'Blade Runner' (ili 'Istrebljivač', kako je glasio domaći prijevod u vrijeme prvog prikazivanja) bio je igrač na duge staze. S vremenskim odmakom, film je zadobivao sve više poklonika, postupno gradio kultni status, da bi u naknadnoj eksploataciji nadoknadio podbačaj kojim je završeno prvo prikazivanje. Povodom 25 godišnjice (2007) objavljeno je svečano, jubilarno Blu-ray izdanje, film je prikazan u nekoliko verzija (poznata redateljeva verzija, po mnogim mišljenjima neuspješnija od originalne)… U raznim inkarnacijama i raznim verzijama, film je na kraju namakao ozbiljnu zaradu i zaslužio status kultnog klasika.

Hollywood reciklira

Suočen s financijskom krizom i općom nesigurnošću tržišta, Hollywood slamku spasa traži u recikliranju starih, prokušanih koka nesilica: u pohode na europska kina upravo kreće nova verzija 'Conana', sam Ridley Scott nedavno je završio još jedan nastavak priče serijala 'Alien', pa je tako logično da je na red stigao i 'Blade Runner'. Upravo je 'Alien' bio inspiracija – sljedeće godine pojavit će se 'Prometheus', nova priča serijala koji prethodi prvom nastavku 'Aliena' (1979). 'Alien' je jedan od najplodnijih serijala u povijesti filma, s četiri nastavka: no, Ridley Scott režirao je samo prvi i 'Prometheus' koji će se pojaviti sljedeće godine, bit će njegov povratak 'Alienu' nakon više od trideset godina – ovoga puta u 3D.

Očito nadahnuti ovim iskustvom, Ridley Scott i suradnici naumili su iskoristiti nove mogućnosti koje nudi 3D da se vrate i 'Blade Runneru'.

U ovom trenutku o projektu se vrlo malo zna – nije li jasno hoće li to biti samo jedan film ili začetak novog serijala. Ne zna se ni je li u planovima ponovno angažiranje Harrisona Forda, nezaboravnog Ricka Deckarda iz originalnog filma, ili će se u novoj priči o androidima izbjeći pojavljivanje sedamdesetogodišnjeg veterana, u korist neke nove muške zvijezde.

Zasad je jedino izvjesno da postoje najozbiljnije namjere: sam Scott je potvrdio da razvija ideje za nastavak, a tu su i ugovori s producentima Alcon Entertainment. Nova priča o androidima je na pomolu.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...