Navigation Content

FESTIVAL IGRANOG FILMA

Slavni James Ivory stigao u Pulu

Na 58. Festival igranog filma u Puli stigao je veliki američki redatelj James Ivory, kojem je ove godine posvećena festivalska retrospektiva. Ivory će večeras (srijeda, 13. srpnja) u 21,30 na pulskom Kaštelu osobno predstaviti svoj film 'Bijela grofica' s Ralphom Fiennesom i Natashom Richardson

Foto: pula film festival/ U subotu, 16. srpnja, održat će konferenciju za medije s početkom u Festivalskom centru u 13.15 sati, a te večeri bit će mu tijekom svečanog otvaranja u Areni uručena i Zlatna Arena za životni doprinos filmskoj umjetnosti. Konačno, u nedjelju, 17. srpnja u 19 sati, održat će razgovor s publikom nakon projekcije svog filma 'Bostonci' kojim se zaključuje njegova retrospektiva u Puli. Osam filmova iz retrospektive gostovat će u Zagrebu u Art-kinu Metropolis MSU od 17. srpnja.

Filmovi Jamesa Ivoryja osvojili su šest Oscara i velik broj festivalskih nagrada, a on je tri puta nominiran za Oscara te nagrađen Srebrnim lavom za najbolju režiju. James Ivory s Indijcem Ismailom Merchantom 1961. utemeljio je produkcijsku kuću Merchant–Ivory, a kao scenaristica priključila im se spisateljica Ruth Prawer Jhabvala.

Retrospektiva ovog redatelja rafiniranog vizualnog stila koji kontinuirano i postojano kvalitetno stvara već punih 58 godina, a čiji se filmovi pamte po nijansiranim likovima, perfekcionističkoj mizansceni i dojmljivoj atmosferi, uključuje jedanaest filmova, među kojima će se naći predstavnici iz tri najvažnije faze njegova stvaralaštva: indijske, britanske i američke.

Najstariji film iz retrospektive na 58. Festivalu igranog filma u Puli je 'Shakespeare Wallah' iz 1965, a od filmova ambijentiranih u Indiji tu je i 'Žega i prašina' ('Heat and Dust', 1983), s Julie Christie i Gretom Scacchi.

Iz američke su faze dvije adaptacije djela Henryja Jamesa: 'Europljani' ('The Europeans', 1979) i 'Bostonci' ('The Bostonians', 1984) s Vanessom Redgrave i Christopherom Reeveom, potom 'Kvartet' ('Quartet', 1981) s Isabelle Adjani i Maggie Smith, 'Robovi New Yorka' ('Slaves of New York', 1989) te 'Razvod na francuski način' ('Le Divorce', 2003) s Kate Hudson i Naomi Watts.

Iz njegove britanske faze prikazujemo nagrađivane filmove 'Soba s pogledom' ('A Room With a View', 1985) s Helenom Bonham Carter, Julianom Sandsom i Danielom Day-Lewisom; 'Maurice' (1987) s Hughom Grantom, Jamesom Wilbyjem i Rupertom Gravesom te 'Na kraju dana' ('Remains of the Day',1993) s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson. Najnoviji film iz retrospektive je 'Bijela grofica' ('White Countess', 2005), s Ralphom Fiennesom i Natashom Richardson, snimljen u Kini.

Filmovi će biti prikazivani u Kinu Valli, s iznimkom 'Bijele grofice' koja će imati projekciju na pulskom Kaštelu, a bit će prikazana u Rijeci i Dubrovniku.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...