Navigation Content

GLAZBA NA FILMU

Miljenko Prohaska dobio Motovunsku nagradu

Nagradom 50 godina Motovun Film Festival odaje priznanje ljudima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu, a njezin dobitnik ove je godine maestro Miljenko Prohaska. Nagrada će biti dodijeljena u četvrtak, 28. srpnja, na Motovun Film Festivalu

Foto: motovun film festival/ Miljenko Prohaska rođen je 17. rujna 1925. u Zagrebu. U nižoj glazbenoj školi učio je violinu, u srednjoj – kontrabas, a na Teoretsko-nastavničkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu diplomirao je 1956. godine.

Odonda do danas hrvatsku je glazbu zadužio i kao instrumentalist, i kao skladatelj, i kao aranžer, kao dirigent, ali i kao utemeljitelj brojnih orkestara, pedagog i angažirani zagovaratelj struke.

Više od 30 godina bio je šef dirigent Plesnog orkestra Radio Zagreba (današnji Big Band HRT-a), član Zagrebačkog jazz kvarteta i Zagrebačkog jazz kvinteta, suradnik Arta Farmera, Johna Lewisa, Johnnya Griffina, Teda Cursona, jazz orkestara Gerryja Mulligana i Clarska Terryja, seksteta The War Stars i mnogih drugih...

Kao dirigent i instrumentalist gostovao je u gotovo svim europskim zemljama te u Kanadi i Sjedinjenim Državama. Dirigirao je na pet Eurosong natjecanja (dva puta u Londonu, dva puta u Dublinu te u Madridu).

Među vrhunce njegove karijere svakako spada dirigiranje vlastitim skladbama na 10. Jazz festivalu u Montereyu (Kalifornija, SAD) 1967. s orkestrom Dona Ellisa, u društvu velikana jazza kao što su - Dizzie Gilespie, John Lewis, Ray Brown, James Moody.

Njegove skladbe 'Intima', 'Koncert br. 2' i 'Concertino za jazz kvartet i gudače' te 'Dilemma' praizvedene su u njujorškom Carnegie Hallu, 1966, a potom u izvođenju Modern Jazz Quarteta, USA Orchestra, Cinncinnati Symphony Orchestra i Pariške filharmonije – obišle svijet. Njegova antologijska 'Intima' i danas je najizvođenije djelo domaće jazz glazbe na svjetskoj sceni.

Uza sve navedeno, kao i uz pedagoški rad na Muzičkoj i Akademiji dramske umjetnosti, Miljenko Prohaska skladao je i glazbu za radio i TV drame, kazalište, crtane i kratkometražne filmove, balete i zborove, koautor je i prve hrvatske rock opere 'Gubec-beg', a orkestrirao je i rock operu 'Grička vještica'.

Potpisao je glazbu za petnaest cjelovečernjih filmova ('Iluzija', 'Gravitacija', 'Lisice', 'Visoki napon', 'Veliki transport', 'Ponedjeljak ili utorak', 'Prometej s otoka Viševice', 'Rondo', 'Povratak' i 'Kiklop'), cijeli niz animiranih te dvije TV serije ('Kuda idu divlje svinje' i 'Sumorna jesen').

Nagradom 50 godina Motovun Film Festival odaje priznanje ljudima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu - a uz ime maestra Prohaske ona jednostavno izvrsno zvuči.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...