Navigation Content

FANTASTIC FILM FESTIVAL

Odličan korejski 'Demonski otok' u kinu Tuškanac

Srijeda na Fantastic Zagrebu: od 20.30 sati u kinu Europa na fantastičnom repertoaru je klasik Dušana Vukotića 'Gosti iz galaksije', dok u 22.30 slijedi japanski eksploatacijski film 'Igra smrti'

Foto: promo/ Kino Tuškanac u 21.30 donosi nagrađivani korejski film 'Demonski otok' Cheol-soo Janga, a program se zatvara iščekivanom horor komedijom 'Guma' Quentina Dupieuxa, popularnoga francuskoga elektronskoga glazbenika, Mr. Oizoa.

'Gosti iz galaksije' (1981) film je hrvatskog redatelja i proslavljenog animatora Dušana Vukotića, koji je za svoj kratki crtani film 'Surogat' osvojio Oscara 1961. Riječ je o jednom od najbizarnijih filmova hrvatske kinematografije, a govori o piscu ZF romana (utjelovio ga je Žarko Potočnjak) koji otkrije da može materijalizirati svoje misli, što rezultira pojavom robotice Andre i njene izvanzemaljske djece. Film je osvojio niz nagrada, među ostalima i onu na festivalu fantastike Fantasporto u Portu (1984) i nagradu za scenarij u Trstu 1981.

Film 'Igra smrti' ('X game') autora Yôheia Fukude temelji se na popularnom romanu autora Yamade Yusukea, a nadahnut je sadističkim igricama (tzv. batsu igrice) koje čine temelje japanskih varijetea.

Korejski 'Demonski otok' ('Bedevilled') prvijenac je Cheola-soo Janga, a govori o žrtvi, zlostavljanoj ženi koja se pobuni protiv svojih krvnika te krene u osvetu koja poprima užasne razmjere. Iako ekstreman, ovaj film odražava težak položaj žena u korejskom društvu. Dosad je osvojio dvadesetak nagrada na nizu međunarodnih filmskih festivala, ukljujući Critics Choise Awards za najbolju glumicu i najboljeg redatelja debitanta. Film je nedavno prikazan na Far East Film Festivalu u Udinama.

'Guma' ('Rubber') je pak francuska horor komedija nastala u režiji Quentina  Dupieuxa, u kojem glavnu ulogu igra Robert, mrtva i napuštena automobilska guma koja se u jednom trenutku sasvim neočekivano vraća u život. I dok tako tumara pustinjom, otkriva da posjeduje zastrašujuće telepatske sposobnosti da uništi sve što poželi. Isprva ju zadovoljava vrebanje napuštenih objekata i malih pustinjskih stvorenja, no vrlo brzo apetiti joj porastu... Film je režirao proslavljeni francuski glazbenik Quentin Dupieux ('Steak', 'Nonfilm'), poznat kao Mr. Oizo. Riječ je o inteligentnoj, smiješnoj i originalnoj posveti kinematografskom konceptu 'bez razloga'.

U četvrtak i petak na programu su dvije panel diskusije:
Gdje je granica između umjetnosti i eksploatacije? (četvrtak, 7. srpnja, 19 sati, kino Europa)

Uz regionalne profesionalce razgovarat će se o razvoju eksploatacijskog filma, gdje su granice, cenzura ili ne, eskapizam, kulturološke razlike i gledalačke navike, pinku eiga, softcore podžanr. Kakav je prostor slobode za autore japanskog novog vala, revitalizacija eksploatacijskog filma i različiti autorski pristupi… Sudionici su Velimir Grgić (novinar, pisac), Dejan Ognjanović (filmski kritičar i teoretičar), Aleksandar Radivojević (scenarist, 'Srpski film') i dr.

Fantastika i horor u ex-Yu: danas i sutra (petak, 8. srpnja, 19 sati, kino Europa)

Razvoj žanrovskog filma u kinematografiji bivše Jugoslavije, prepreke razvoju filma fantastike danas, perspektive i recentna žanrovska produkcija u regiji… Sudionici su Dejan Ognjanović (filmski kritičar i teoretičar), Đorđe Kadijević (redatelj, 'Leptirica', 'Sveto mesto'), Nevio Marasović (redatelj, 'Show must go on') i dr.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...