Navigation Content

PROGRAM ZATVORSKOG FILMA

Što povezuje Motovun Film Festival i Remetinec?

U ponedjeljak je u kući Lauba najavljen 14. Motovun Film Festival koji će se održati od 25. do 29. srpnja u Motovunu i koji nudi brdo filmova te poneku novinu poput kina Remetinec

Foto: Nina Djurdjevic/ Točno tri tjedna prije početka 14. Motovun Film Festivala, direktor festivala Igor Mirković najavio je ovogodišnji program i neke novine.

'U glavnom programu bit će 28 filmova. Po dobrom starom motovunskom običaju, Jurica Pavičić odabrao je koncept bez čvrstog koncepta, budući da mi vjerujemo kako je svijet filma tematski, svjetonazorno i estetski raznolik. Ovogodišnja zemlja partner je Irska sa 16 filmova i 15-ak filmaša te neskromno mogu reći da će program biti opak te se svakako isplati doći do Motovuna.'

Iako je ovogodišnji Motovun nezaokruženo četrnaesti (13. se, naime, nikad neće održati, kako je rekao Mirković), ipak slavi 'mali-veliki jubilej'. 'Ove godine održat će se projekcija tisućitog filma te smo odlučili napraviti malo slavlje. Kako je prva projekcija na festivalu bila nijemi film, tisućita će biti prva 3D projekcija na otvorenom u Hrvatskoj i šire. Riječ je o Wendersovom filmu 'Pina', istaknuo je Mirković.

Nakon Kena Russella i Terryja Jonesa, treći dobitnik motovunske nagrade kojom se slavi neukalupljenost bit će austrijski autor Ulrich Seidl, 'koji je svojim filmovima srušio sve granice, iznervirao boga i vraga i koga sve ne', kako ga je opisao Mirković. Seidl stiže u Motovun kao specijalni gost, a kako je i red, Festival će prirediti retrospektivu njegovih filmova.

Jedna od novina ovogodišnjeg festivala je kino Remetinec, 'koje je doprinos duhu vremena. To će biti malo kino u koje će biti teško ući i još teže izaći', opisao je novinu direktor Festivala, dodavši kako će u sklopu novoga kina, razumljivo, biti prikazan ciklus zatvorskih filmova.

Kad smo kod duha vremena, MFF ove godine po drugi put s Transparency Internationalom dodjeljuje Nepotkupljivu nagradu. Drugu godinu zaredom dodijelit će se i Nagrada Bauer, kojom će se nagraditi najbolji film regije.

Također, na festivalu će biti prikazane i dvije ekranizacije romana, 'Norveška šuma' redatelja Anha Hunga Trana po slavnom Murakamijevom romanu, te 'Misija London', najgledaniji bugarski film posljednjih 20 godina, snimljen po istoimenoj knjizi Aleka Popova. Od hrvatskih filmova, na Motovunu će biti tri naslova: 'Koko i duhovi', 'Fleke' i 'Mrak'.

Filmove će ocjenjivati tročlani žiri, što smo već najavili, koji je pretrpio i malu promjenu. Tako će se redateljima Ágnes Kocsis i Davidu Mackenzieju umjesto Paweła Pawlikowskog pridružiti hrvatski snimatelj na radu u Americi Vanja Černjul.

Neke od tehničkih novina festivala su nova web stranica, nova mobilna platforma te mogućnost kupovine ulaznica na svim kioscima iNovina.

Filmski program

Iako je istaknuo da kao direktor festivala ne voli isticati tek neke filmove iz programa, Mirković je ipak to učinio. 'Ako baš moram, istaknuo bih novi film braće Dardanne, 'Dječak s biciklom', Žilnikov film 'Jedna žena – jedan vek', 'Čuvara' Johna Michaela McDonagha, irske filmove, potom dokumentarac 'Šake' koji je redatelj Ian Palmer snimao 12 godina, 'Posljednji cirkus' Alexa de la Iglesije te 'Savršen osjećaj' Davida Mackenzieja koji zatvara festival.'

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...