Navigation Content

OD 16. DO 23. SRPNJA

19 filmova u nacionalnom programu festivala u Puli

U nacionalnom programu 58. festivala igranog filma u Puli, koji će se održati od 16. do 23. srpnja, bit će prikazano 19 filmova, od čega 10 u glavnoj sekciji, a devet u sekciji manjinskih koprodukcija, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u MSU-u u Zagrebu

Foto: Lucija Bušić/ Na početku konferencije, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić osvrnula se na ulogu muzeja u promicanju filma te dodala da će za sve koji ne budu u prilici posjetiti Pulu dio filmova biti prikazan u kinodvorani tog muzeja.

Program festivala predstavili su umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković i ravnateljica Zdenka Visković Vukić. Kao najveći novitet ovogodišnjeg festivala istaknute su digitalne projekcije, a filmovi će biti prikazani s projektora DP2K-32B, koji je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda kao najsvjetliji projektor na svijetu.

U glavnoj sekciji nacionalnog programa pet je filmova utemeljeno na scenarijima odobrenim na javim pozivima HAVC-a, a pet je nastalo kao nezavisne produkcije te su odlukom HAVC-a dobili naknadnu financijsku potporu.

Šestero redatelja su debitanti: Danijel Kušan, Tomislav Žaja, Biljana Čakić Veselič, Aldo Tardozzi, Stanislav Tomić i Irena Škorić, a među četiri iskusnija su Dalibor Matanić i Dan Oki te veterani Tomislav Radić i Branko Ivanda.

U tri ovogodišnja hrvatska filma u glavnim su ulogama djeca – to su povijesni 'Lea i Darija' Branka Ivande te fantastični 'Koko i duhovi' Danijela Kušana i 'Duh babe Ilonke' Tomislava Žaje.

Tu su i dvije drame ljubavno-obiteljske tematike, 'Kotlovina' Tomislava Radića te 'Korak po korak' Biljane Čakić Veselič, kao i kriminalistički trileri: psihološki 'Ćaća' Dalibora Matanića, noarovski 'Mrak' Dana Okija te 'Fleke' Alda Tardozzija.

U glavnom programu su i ratna drama 'Jozef' Stanislava Tomića te erotska komedija '7sex7' Irene Škorić.

Pet filmova iz regije je u međunarodnom programu: makedonski 'Majke' Milče Mančevskog, slovenski 'Circus fantasticus' Janeza Burgera te srpski 'Montevideo – Bog te video' Dragana Bjelogrlića, 'Cinema Komunisto' Mile Turajlić i 'Šišanje' Stevana Filipovića.

U programu kratkog filma, koji je od prošle godine natjecateljski, bit će prikazano dvadeset filmova. Većina ostvarenja erotske je tematike, a među njima je i grupa kratkih filmova nastalih u produkciji ADU Zagreb po kratkoj priči Tarika Kulenovića 'Igra tucanja', koji će biti prikazani iste večeri.

Ocjenjivačkim sudom nacionalnog programa predsjeda filmski kritičar i redatelj Živorad Tomić, a članovi su scenograf i redatelj Vladimir Tadej, redatelj i scenarist Goran Dević, glumica Nataša Janjić i snimatelj Stanko Herceg.

Ocjenjivačkim sudom međunarodnog programa predsjeda Paul Bradley, glavni producent tvrtke Merchant-Ivory, a članovi su Paolo Minuto, talijanski filmolog i bivši dugogodišnji predsjednik Talijanske i Svjetske federacije kinoklubova, te kanadski glumac Niels Schneider, dobitnik nagrade Chopard za glumačko otkriće 2010. godine u Cannesu.

Konferenciju su zaključili partneri i sponzori festivala: Andrej Vujić (T-Com), Alen Luštica (tvrtka Audio Video Consulting), Suzana Brenko i Tea Martinčić (Hypo Alpe Adria banka), Emilija Sačer (Podravka) te Ante Duvančić (Autowill).

Ovogodišnji festival prikazuje čak 12 filmova iz regije, od čega je sedam u programu manjinskih koprodukcija: slovenski 'Piran-Pirano' Gorana Vojnovića i 'Laku noć, gospođice' Metoda Peveca, bosanskohercegovački 'Belvedere' Ahmeda Imamovića, srpski 'Neprijatelj' Dejana Zečevića, 'Bijeli lavovi' Lazara Ristovskog i 'Kako su me ukrali Nijemci' Miše Radovanovića te crnogorski 'Lokalni vampir' Branka Baletića.

Osim regionalnih koprodukcija, tu je i jedna s Danskom - 'Soba 304' Brigitte Staermose - te jedna s Njemačkom – 'Max Schmelling' Uwea Bolla.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...