Navigation Content

PREMIJERE

Na Puli bogat program animiranih filmova

Nakon nedavnog predstavljanja prvih filmskih uzdanica 58. Festivala igranog filma u Puli na današnjoj je medijskoj konferenciji u foajeu pulskoga Kina Valli poseban naglasak stavljen na popratne programe koji će pulsko filmsko ljeto učiniti još sadržajnijim

Foto: Pula film festival/ Producentica Festivala Tanja Miličić predstavila je Pulicu, iz godine u godinu sve bogatiji program za djecu i mlade. Upravo će tim filmoljupcima filmski dani počinjati vrlo rano jer je Festival za njih pripremio svakodnevne matineje na kojima će moći pogledati recentne međunarodne filmske poslastice začinjene ponekim klasikom. Film kojim će biti otvorene matineje hrvatski je dječji klasik 'Tajna starog tavana' Vladimira Tadeja iz 1984. godine.

Film prati dva dječaka radio-amatera, Miru iz Zagreba i Pepika iz Praga, koji provode ljetne praznike na Hvaru u staroj kući Mirine tete. Na prašnom tavanu pronalaze neobičnu napravu koja pod njihovim upravljanjem uznemiruje otok, ali i svjetske špijunske krugove. Matineje će mladim zaljubljenicima u film ponuditi još osam naslova: animirane pustolovine 'Gruffalo' ('The Gruffalo', 2009) Maxa Langa i Jakoba Schuha, te 'Mélie u proljeće' ('Le Printemps de Mélie', 2010) Pierre-Luca Granjona. Slijedit će animirani mjuzikl 'Ružno pače' ('Gadkiy utyonok', 2010) Garrija Bardina i obiteljska avantura Christiana Dittera 'Krokodil' ('Vorstadtkrokodile', 2009). Matineje će potom ponovno krenuti putem pustolovina: animirani 'Život jednog mačka' ('Une vie de Chat', 2010) Jeana-Loupa Feliciolija i Alaina Gagnola, a potom slovenski igrani 'Mi idemo svojim putem' ('Gremo mi po svoje', 2010) Mihe Hočevara. Program matineja bit će zaključen francuskim filmovima starijeg datuma, ali provjereno bogatog sadržaja – oskarovski 'Crveni balon' ('Le ballon rouge', 1956) i pobjednik Cannesa 'Bijela griva' ('Crin blanc', 1953), oba filma autora Alberta Lamorissea.

Pustolovni laboratorij profesora Baltazara i ove će godine raditi punom parom. Pod prokušanim vodstvom Zvonimira Rumboldta i Tomislava Fiketa filmski će pokusi otkriti tajne nastajanja animiranih filmova svojim mladim polaznicima. Teorijski dio laboratorija sadržavat će upoznavanje s osnovama filma i filmske umjetnosti, a praktični će obuhvatiti sve faze kreiranja filma: od razvoja ideje i scenarija, preko izrade scenografije i prikupljanja rekvizita, do samog snimanja i montaže. Tehnikom stop animacije na kraju radionice nastat će kratki animirani film.

Već iskusni polaznici Pustolovnog laboratorija u međuvremenu su postali iskusni filmaši željni novih, još neotkrivenih saznanja. Stoga su za njih, u naprednoj grupi, pripremljeni novi sadržaji i još uzbudljiviji filmski podvizi. Radionica će se održavati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Krajnji rok za prijave jest 4. srpnja, a detaljne informacije i prijavnica za sudjelovanje u Pustolovnom laboratoriju profesora Baltazara nalaze se na službenim internetskim stranicama Festivala.

Programi za djecu i mlade s Pustolovnim laboratorijem ne završavaju jer će i ove godine na Portarati biti organizirane filmske projekcije. Nakon tradicionalnoga spektakularnog vatrometa povodom otvorenja Festivala, na veliku radost roditelja i djece, neće biti vrijeme za spavanje, nego za čuvene 'Male leteće medvjediće' našeg Zagreb filma. Na Portarati će za festivalskih dana biti prikazani filmovi koji će u Puli pristići sa Ljubljanskog festivala animiranog filma Animateka, te iz latvijskog filmskog studija Animacijas Brigade. Riječ je o nizu kratkih lutkarskih animacija bez riječi koje godinama osvajaju prestižne nagrade na međunarodnim festivalima širom svijeta i oduševljavaju gledatelje svih uzrasta.

Bogat filmski program namijenjen mlađim zaljubljenicima u film zaključuju atraktivne projekcije najnovijeg datuma u sklopu PoPularne Pulice. Riječ je o budućim nedvojbenim hitovima i svjetskim kino-mamcima; 'Harry Potter i darovi smrti 2' koji će u Areni imati svoju istarsku premijeru, a u našem najvećem kinu na otvorenom nacionalne premijere imat će filmovi 'Auti 2' i 'Kapetan Amerika: Prvi osvetnik'.

Festival igranog filma u Puli priliku za filmsko obrazovanje i usavršavanje neće omogućiti samo dječjim amaterima, već i starijim profesionalcima. Na tragu vrlo uspješnog prošlogodišnjeg iskustva s D-kino radionicom, Festival je u suradnji s londonskim My Therapy studijem i Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu organizirao 3D kino radionicu. Radionicu će voditi Dado Valentić, a njeno je značenje lako razvidno. Svjetska se filmska industrija neprestano razvija i posljednju je godinu obilježio brzi zaokret prema stereoskopskim filmovima. Ovaj je trend potaknut prije svega impresivnim uspjehom koji su stereoskopski filmovi postigli na kino blagajnama. Veliki filmski studiji najavili su niz novih 3-D filmova i postalo je očito kako stereoskopski filmovi nisu samo još jedan tehnološki hir, već trend koji će ostati i opstati.
Radionica je namijenjena mladim hrvatskim filmašima koji su već imali doticaja s filmskom produkcijom te žele naučiti nešto o stereoskopskom snimanju. Polaznici radionice dobit će znanje o osnovnim tehnikama stereoskopskog snimanja u usporedbi s tradicionalnom kinematografijom te će saznati kako ono utječe na područja produkcije, kamere, montaže i post-produkcije. Završni proizvod radionice bit će kratki film, snimljen, postproduciran i masteriran u stereoskopskom 3-D formatu.

Pulu će i ove godine posjetiti putujuće solarno kino CosyMo. Europska turneja solarnoga kina putujuća je europska filmska revija koja počiva na mobilnom (otvorenom) kinu koje u potpunosti napaja solarna energija. Turneja solarnoga kina prekogranični je projekt u okviru kojega se razvijaju nova partnerstva. Ova turneja osnažuje gospodarsku i socijalnu koheziju među sudionicima projekta, promiče kulturnu raznolikost kroz film i potiče uporabu održive energije.

Festival igranog filma u Puli u svojem 58. izdanju donosi i jubilarni deseti Cinemaniac. Deseto izdanje - Cinemaniac X zamišljeno je kao dinamična 'retrospektiva' malog formata koja okuplja neke od vrhunaca desetogodišnjega kontinuiranoga rada na području prezentacije suvremene audiovizualne umjetničke produkcije, kontekstualizacije i uspostavljanja procesa kuriranja pokretnih slika u kontekstu galerije - radove J. T. Andersona, Rä di Martino, Nicole Cousino, Tima Etchellsa, Ivana Faktora, različite oblike dokumentacije - fotodokumentaciju instalacija Dalibora Martinisa i Alejandra Cesarca, fotografije s otvorenja i installation views, isječke iz tiska, kataloge, pozivnice i plakate, realizirane, publicirane i prezentirane posljednjih deset godina u Puli.

Uz Cinemaniac X u formatu samostalnih izlaganja bit će predstavljen rad Jagode Kaloper i Renate Poljak, umjetnica različitih generacija koje propituju teme konstitucije ženskog subjekta i pitanja identiteta. 'Žena u ogledalu' Jagode Kaloper autobiografski je filmski kolaž u kojem autorica kombinira isječke iz filmova u kojima je glumila 1960-ih i 1970-ih godina. Video i fotografije Renate Poljak određuju sklopovi referenci na dinamiku moći i konflikte koji su i političke i osobne prirode, kojima autorica progovara o pripadanju kulturnom kontekstu, identitetu, dekodiranju iluzija.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...