Navigation Content

POKRETNA SLIKA I NOVAC

Filmovi s najvećom zaradom u filmskoj industriji

Kao i u mnogim drugim sferama, jedan od ključnim pokretača, ali i razloga filmske industrije, je novac. Film je postao sve brže rasući biznis već odavno, a danas je zarada možda jedan od najcjenjenijih kriterija te testament kvaliteti pojedinog uratka. Iako je nekoć zarada jednog filma od milijardu dolara bila teško zamisliva, danas se nekolicina filmova može pohvaliti da im je taj pothvat pošao za rukom. Donosimo popis filmova koji su prešli taj prag

Foto: HBO/ Avatar

James Cameron nas je upoznao s plavim bićima koja žive na dalekom fiktivnom planetu Pandori te s njim žive u apsolutnom skladu i međusobnom poštivanju, suptilno nam ukazujući na vrline kojima i sami stremimo. Da bi stvar bila dramatičnija, bore se za opstanak protiv ljudi koji su kolonizirali planet u potrazi za vrijednim mineralom, što je pak s druge strane iskarikirani prikaz trenutnog globalnog mentaliteta naše vrste. Naravno, takvo je bilo viđenje tek polovine gledatelja, dok je druga polovica film prihvatila kao bezumnu vizualnu odu radosti i zabave, no kad se sve zbroji, plavi stanovnici Pandore zaradili su najviše novaca u povijesti filmske industrije.

Samo 17 dana nakon premijere Avatar je u cijelom svijetu uspio zaraditi više od milijardu dolara, što je pošlo za rukom samo nekolicini filmova. Cameron je na razvoju scenarija počeo raditi još devedesetih godina, kad je i trebao biti snimljen film, ali je izjavio da je tehnologija tek trebla sustići njegovu viziju filma. Očito je da se čekanje isplatilo jer danas na ljestivici Box Officea stoji na prvome mjestu s ukupnom zaradom od 2.782,5 milijarde američkih dolara. Je li u pitanju tehnološko čudo, marketinški fenomen ili samo dobra filmska priča prenesena na platno, pokazat će nam vrijeme.Titanic


Titanic je jasno dokazao da ljubav može donijeti jako puno novaca. Punih trinaest godina ni jedan film prema zaradi nije mogao srušiti s trona legendarnu priču o legendarnom brodu (dok se za to nije pobrinuo sam Camerom maloprije spomenutim 'Avatarom'). Pokretači radnje, izuzevši kobnu santu leda, su mladi zgubidan i kći aristokratske obitelji koji mimo svih prepreka pronađu ljubav uz pomoć koje ruše sve društvene predrasude proživljavajući jedan od najtragičnijih događaja u povijesti, a njihova sudbina postaje jedna od najljepših filmskih priča.

Dok je ženski rod najviše uzdisao na pojavu mladog Leonarda DiCapria, mnogi su u Kate Winslet vidjeli nevjerojatnu ljepoticu, ali i novu mladu nadu Hollywooda, a film im je osigurao megapopularnost diljem cijelog svijeta. Romantična priča o bogatoj djevojci i siromašnom mladiću koji se susreću i zaljubljuju na 'nepotopljivom brodu' osigurala je James Cameronu i ekipi jedanaest Oscara te status prvog film koji je u povijesti zaradio više od milijardu dolara, a danas se nalazi na drugome mjestu sa zaradom od 1.835,3 milijarde.

Gospodar prstenova: Povratak kralja


S velikim oduševljem publika diljem svijeta dočekala je zadnji nastavak poznate trilogije o avanturama Frodoa i njegove prstevnove družine. Film je nadmašio sve rekorde gledanosti i poharao kino blagajne te je u doba prikazivanja bio drugi film u povijesti čija je zarada premašila milijardu dolara. Nakon osam godina rada na filmu i osamnaest mjeseci snimanja na prekrasnim lokacijama Novog Zelanda, trilogija se smatra jednim od najimpresivnijih filmskih projekata u povijesti svjetske kinematografije te je istovremeno obilježila početak 21. stoljeća u filmskom i u fenomenološkom smislu.

Za tu činjenicu zaslužna je vizija redatelja Petera Jacksona kojem je pošlo za rukom na uvjerljiv način ekranizirati poznati literarni predložak, od kojeg su mnogi drugi redatelji zazirali smatrajući dosljednu ekranizaciju nemogućom misijom. Osim oduševljenja gledatelja, izvrsnih kritika filmskih krugova i nekoliko Oscara, zadnji nastavak trilogije našao se na trećem mjestu Box Officeove ljestivice po unosnoj zaradi od 1.129,2 milijarde. No, ni prva dva nastvaka nisu daleko, pa su se tako 'Dvije kule' našle na 13. mjestu, a 'Prstenova družina' na 21.

Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja


Nedugo nakon epizode s Crnim biserom, ekscentričnoga kapetana Jacka Sparrowa čekao je obračun s prokletstvom mrtvačeve škrinje. Koliko je željno očekivan nastavak poznatog filma, pokazao je i utržak na kino blagajnama čija se ukupna zarada može pohvaliti s cifrom od 1.066,2 milijarde, čime je zauzeo četvrto mjesto Box Officeove ljestvice. Zahvaljujući izvrsnoj glumi Johnnyja Deppa i nenadmašnoj režiji Gorea Verbinskog, kritičarska pera ispisivala su same petice Piratima, a čak su i u hrvatska kina privukli više od 100 tisuća gledatelja.

Nemalu ulogu u cijeloj priči imao je i glavni producent Jerry Bruckheimer koji već desetljećima svojim istančanim njuhom za zaradu pronalazi dobre ideje i pretvara ih u hitove, s Piratima kao stjegonošom njegovog uspjeha. Dovoljno tome u prilog govori činjenica da je ova piratska avantura oborila sve rekorde gledanosti sa sto tisuća milijuna dolara zarade u samo tri dana od premijere.

Priča o igračkama 3


Posljednji nastavak Pixarove megauspješne trilogije, sniman u 3D tehnici, zaradio je čak 1,1 milijardu dolara i tako postao najuspješniji crtić svih vremena po zaradi. Woody, Buzz i ostala družina vratili su se na velike ekrane i u novoj su avanturi zaludili gledatelje diljem planete. Zlobni jezici su komentirali kako se uspjehu može pripisati činjenica što su ulaznice bile skuplje jer je riječ o 3D verziji za koju se mora izdvojiti i poneki novčić više.

No upravo zbog izvrsnih i besprijekornih 3D efekata film je dobio izvrsne kritike, a većina stručnjaka se složila da su među najboljim uratcima takve vrste tehnologije. Sve u svemu, 'Priča o igračkama 3' je topla ljudska priča prepričana od strane lutaka animiranih u filmu koji je našao obožavatelje među klincima i odraslima podjednako te zaslužuje status jednog od najuspješnijih filmova ikad.

Alisa u zemlji čudesa


Kada se Tim Burton uhvatio režije poznate knjige Lewisa Carrola mjesecima se postavljalo pitanje hoće li publika prihvatiti pomaknutu, prepoznatljivo bizarnu verziju poznatog redatelja. No, film je postao veliki hit s još većom zaradom na kinoblagajnama. 'Alisa u zemlji čudesa' zaradila je nešto više od milijardu dolara i time postala šesti najuspješniji film u povijesti.

Zavirivši u Alisinu rupu, Burton joj daje sasvim novu formu pa tako njegova protagonistica više nije djevojčica, već punoljetna djevojka koja ulazi u svijet metamorfoze i halucinacije. Koliko je film bio uspješan, može se zaključiti i po podatku da je u premijernoj noći zaradio 41 milijun dolara. Vođeni glavnim protagonistima radnje, Johnnyjem Deppom kao Ludim Klobučarom te Alisom, filmska industrija iskoristila je puni financijski potencijal bajke.

Vitez tame


Nekoliko velikana filmske režije odlučilo se pozabaviti adaptacijom jednog od najpoznatijih junaka stripa, no što se tiče zarade najbolje je prošao Christopher Nolan koji predstavlja Batmana za 21. stoljeće svojim 'Batman: Početak', a u 'Vitezu tame' odlazi korak dalje zaradivši uz mnogo dolara i odlične kritike. Osim u SAD-u, zadnji nastavak o Čovjeku-šišmišu srušio je rekorde zarade i u svjetskim kinima, gdje je dostigao iznos od jedne milijarde dolara.

Kombinacija vizionarske Nolanove režije, perfektne izvedbe Christiana Balea i nenadmašivog Heatha Ledgera u ulozi Jokera, osigurala je filmu već danas kultni status. Za megapopularni uspjeh filma zaslužna je i marketinška kampanja s naglaskom na slogan filma 'Why So Serious?' uz istodobno lansiranje internetske stranice s izmišljenom političkom kampanjom Harveyja Denta skoro godinu dana prije same premijere.
Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...