Navigation Content

SLAVLJE FILMA

Novi Von Trier, Almodovar i Woody Allen u Cannesu

Festival u Cannesu počeo je danas – evo što sve propuštate, ako niste tamo

Foto: promo/ Kriza ne štedi nikoga – već nekoliko godina, otkada je počeo pad burze, dolara, poslovanja i globalnog standarda, padale su i mnoge draži filmskog festivala u Cannesu: pao je broj prodanih naslova na najvećoj tržnici i dana koje su donedavno nedodirljivi producenti mogli provesti u skupim hotelima, kao i količina tuluma na luksuznim jahtama usidrenima u izložbenom prostoru Azurne obale.

No to ne znači da Cannes, koji je pregrmio i daleko veće nedaće, ne nastavlja dalje, pokušavajući balansirati između maksimuma ostvarivoga glamura i maksimuma kvalitete, atraktivnosti filmske ponude.

Na festivalu koji počinje danas, 11. svibnja, odluka o najboljim filmovima sezone i ove će godine biti u rukama prosudbenog povjerenstva kojim kormilari Robert De Niro. Michel Gondry brinut će se o procjeni kvalitete kratke forme, a žirijem za dodjelu Camere d'Or predsjeda korejska redateljska ikona Bong Joon-ho. Svi oni moći će birati između standardno šarolike ponude.

Jedanaest dana dugi festivalski spektakl starta s premijerom 'Midnight In Paris', novim uratkom Woodyja Allena, romantičnom komedijom o američkoj obitelji na službenom putovanju u Parizu. Program Un Certain Regard otvara 'Restless', nova darama Gusa Van Santa.
Na ceremoniji otvaranja nagradu za životno djelo odnijet će Bernardo Bertolucci.

<iframe width="600" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/5nOF93SzX6s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Za glavnu nagradu festivala, Zlatnu palmu, natječe se nova gomila zanimljivih naslova. Pedro Almodovar opet je upao u društvo odabranih, sa svojim 'hororom bez plašenja', kako je redatelj osobno opisao 'The Skin I Live In', priču o kirurgu koji pokušava spasiti ženin život stvaranjem njezine nove kože. Aki Kaurismaki Zlatnu palmu ganja s komedijom 'Le Havre', a ovoga puta konkurenciju mu čine čak dva japanska redatelja, zapravo redateljica Naomi Kawase s dramom 'Hanezu' i legendarni Takashi Miike, s 3D remakeom samurajskoga klasika 'Harakiri'. Bit će to ujedno i prvi put u povijesti da se jedan 3D film natječe za Zlatnu palmu!

Lars von Trier u Cannes se vraća sa svojom 'apokaliptičnom dramom' 'Melancholia', spojem obiteljske drame i priče o kraju svijeta, a pored brojnih drugih, u društvo odabranih upao je i Nicolas Winding Refn (proslavljen trilogijom 'Pusher') s 'Drive', pričom o kaskaderu upletenom u kriminal.

Sekcija Un Certain Regard nije ništa manje atraktivna kad su imena u pitanju – za nagradu se natječu novi Kim Ki Dukov film 'Arirang', Bruno Dumont s 'Hors Satan', Eric Khoo s 'Tatsumi', a izvan konkurencije premijere će doživjeti novi film Jodie Foster 'The Beaver' (s Melom Gibsonom) pa čak i friški 'Pirati s Kariba'.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...