Navigation Content

F.I.L.M. MAGNET

Nagrada Vitezovom filmu 'Šuma summarum'

Udruga za nekonvencionalni pristup kulturi Artikul i web stranica www.film.mag.net danas su za najbolji hrvatski film u prošloj godini proglasili akcijsku crnu trash komediju 'Šuma summarum' Ivana Gorana Viteza

Foto: Continental/ Dodijelili su mu naslov F.I.L.M. magnet u 2010. godini, dok su specijalna priznanja za sporedne uloge u tom filmu dobili i glumci Anita Matić Delić i Dražen Bratulić, objavljeno je na prigodnoj svečanosti.

Riječ je o godišnjoj nagradi koju Artikul i www.film.mag.net dodjeljuju već sedmu godinu, a po riječima članice uredništva Vendi Jukić 'Šuma summarum' je tu laskavu titulu dobio jer je to 'film ispred svog vremena, na svom prostoru'.

Film Ivana Gorana Viteza, kako se navodi u obrazloženju, suvremenu hrvatsku zbilju interpretira metaforom paintball igre hrvatskih zaposlenika po direktivi nizozemskog poslodavca. U nametnuti 'team building' izlet frustriranih djelatnika marketinške tvrtke umiješat će se lokalni faktori u obliku šumske nastrane obitelji i ekološki paranoičnog gradskog para koji dolazi u šumu. Smrt jednog igrača upozorava na to da ova igra nije samo igra, a prva smrt nije jedina i nije slučajna. Igra namještenika pretvara se u borbu za preživljavanje.

Vitez karikira sve, tako da situacije koje nastaju u međusobnim sukobima lovaca i ljudskog plijena izgledaju kao da su izašle iz teatra apsurda, navodi se u obrazloženju i dodaje kako se apsurdne scene nižu jedna za drugom u razotkrivanju apsurda korporativnog kapitalizma koji je 'kao strano tkivo urastao u organizam suvremenog hrvatskog društva'.

Po riječima samog redatelja, kvaliteta filma proizlazi iz toga što su glumci, kojih je bilo 19, odlično odradili svoj posao.

Budžet je bio mali, a svi su radili za mizerne honorare, rekao je Vitez dodajući da i unatoč tome entuzijazma nije nedostajalo, što u konačnici nije ostalo neprepoznato u javnosti.

Film je snimljen u koprodukciji Kinorame i slovenskog Propelera, a prikazan je na 57. Pulskom filmskom festivalu, te u hrvatskim kinima.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...