Navigation Content

TRANSFORMACIJA ULOGA

Od simpatičnih zabavljača do filmskih ubojica

Oni su obučeni u šarolike boje, često nose preširoku odjeću i velike cipele. Prepoznatljivi su po našminkanim licima i crvenoj kugli na nosu. Naravno, riječ je o klaunovima koji bi trebali izmamljivati osmijeh djeci i odraslima, ali filmska industrija poigrala se s percepcijom simpatičnih i blesavih zabavljača i pretvorila neke od njih u glavne junake horora. Prisjetimo se nekih filmova u kojima klaunovi utjeruju strah u kosti

Foto: promo/ Pennywise

Generacije i generacije promijenile su mišljenje o klaunovima nakon gledanja popularne mini serije o čudovišnom klaunu zvanom Ono, a neki se dan danas sjećaju straha izazvanoga njegovom pojavom. Glavni lik nastaje iz bujne mašte legendarnog pisca horor priča Stephena Kinga, koji 1986. godine izdaje 'Ono', najprodavaniju knjigu u Americi te godine.

Priča se odvija u malom gradiću u Americi, a radnja počinje 1960. godine, kada se sedmero djece bori protiv zlog demona koji je ušao u lik klauna. Trideset godina nakon, njihova noćna mora se ponovno budi. Zli klaun se vratio, a oni ga opet moraju pobijediti.

Mini serija prepuna je zastrašujućih elemenata horor filma, poput balona od krvi, glave u hladnjaku i šiljatih zubiju, do nadrealnih scena pojave strašnog klauna u neobičnim situacijama.

Mini seriju, koja je počela s prikazivanjem 1990. godine, mnogi gledatelji nikada neće moći zaboraviti, a čitatelji britanskog magazina Radio Times proglasili su je najsablasnijim televizijskim programom u povijesti televizije. Mnogi su se složili da perfektna izvedba britanskog glumca Tima Curryia u ulozi klauna uvelike pridonosi napetosti i jezivosti cijele serije.

<iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="600" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/KG1y_YsxANo" frameborder="0" allowFullScreen></iframe>

Priviđenje

Klaun u obliku lutke koji nikada ne priča i pojavljuje se na različitim mjestima jedan je od zastrašujućih likova u filmu 'Priviđenje' iz 1982. godine.

Redatelj 'Teksaškog maskara motornom pilom' Tobe Hooper udružio se sa Stevenom Spielbergom i snimio horor film čija se priča vrti oko duhova koji posjećuju tipičnu američku obitelj. Isprva su simpatični i zabavljaju ukućane, ali u jednom trenutku počinju terorizirati cijelu obitelj i opsjedaju najmlađu, petogodišnju kćer.

Film pamtimo po sceni u kojoj se dječak probuđen iz sna čudnim zvukovima prestrašeno traži lutku klauna i sagne se ispod kreveta, a u tom trenutku pojavi se lik klauna čija ga ruka zadavi i odvuče ispod kreveta.

Zanimljiva je činjenica da film izlazi iste godine kada i Spielbergov 'E.T.' u kojem je dječja fantazija pokretač čitave radnje, a za nagradu dobiva status kultnog obiteljskog filma ovjenčanog s četiri Oscara.

S druge strane, u 'Priviđenju' se igra s klasičnim dječjim strahovima poput skrivenoga čudovišta ispod kreveta ili u ormaru te mračnom, grotesknom stranom zlobnog klauna koja se često nazire iza šminke, crvenog nosa i vesele odjeće.

<iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="600" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/56zYh57OEoc" frameborder="0" allowFullScreen></iframe>

Violator

Violator iz filma 'Spawn' nije najstrašniji klaun svih vremena, ali ipak zavređuje da ga se spomene u ovom odabranom društvu. Mali smiješni debeljuco zapravo nastaje prema predlošku iz istoimenoga stripa koji 1992. godine stvara Todd McFarlan, a zauzeo je 97 mjesto na top ljestvici najvećih strip negativaca svih vremena.

Prema McFarlaneovom prijedlogu 1997. snimljen je film 'Spawn' s Michaelom Jay-Whiteom u ulozi Spawna, Johnom Leguizamom u ulozi Violatora/Klauna i Martina Sheena u ulozi bivšeg Spawnovog šefa Jasona Wynna. Premisa filma identična je inicijalnom storylineu u originalnoj strip seriji.

Violator je najstariji od petero braće zlih demona, a njegov zadatak je regrutirati ljudske duše u vojsku Sotone. Na Zemlju je došao u liku zlokobnog patuljastog klauna.

Još jednom je u popupularnoj kulturi iskorišten lik zlog, a u ovom slučaju i poprilično ružnog klauna, kako bi se postigao uznemirujući element horor filma s daškom crnog humora.

<iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="600" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/Xg5Kn4-7jY4" frameborder="0" allowFullScreen></iframe>

Klauni ubojice iz dubokog svemira

Vanzemaljci dolaze na zemlju, a kako bi što prije pokorili mali gradić, uzimaju oblik šašavih klaunova i teroriziraju sve njegove mještane. Glavna misija im je od stanovnika napraviti slatkiše s kojima se hrane.

'Klauni ubojice iz dubokog svemira' je američka komedija-horor iz 1988. godine. Nastaju po ideji braće Chiodo, kojima je to jedini filmski uradak što se tiče režije i scenarija, a poznati su u filmskom svijetu po vizualnim efektima.

Sam film je posveta znanstvenofantastičnim filmovima 50-ih godina prošlog stoljeća, što se vidi iz njegove vrlo jednostavne radnje i nekompleksnog scenarija.

Sam tijek radnje toliko ne dolazi do izričaja, već su naglašeni karakteri zlih vanzemaljskih klaunova od kojih svatko na svoj način ima osobnost i specifičan crni humor.

<iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="600" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/YKVXJ1nYG0U" frameborder="0" allowFullScreen></iframe>

Joker

U prvoj ekranizaciji popularnog strip junaka Batmana, u režiji legendarnog Tima Burtona, glavni negativac je Batmanov Joker, kriminalac čije je lice prekriveno šminkom poput klaunovog. Jack Nicholson koji utjelovljuje glavnog Batmanovog protivnika doveo je ulogu zlog klauna na jednu novu razinu i od njega stvorio kultnog negativca.

Dvadesetak godina kasnije u posljednjem nastavku o avanturama Čovjeka-šišmiša u 'Vitezu tame' redatelj Cristopher Nolan ulogu Jokera posvećuje Heathu Ledgeru.

Iako je bilo teško nadmašiti Nicholsona, Ledger je uspio ostvariti jednu od najboljih uloga u životu, za koju je posthumno dobio Oscara. On gura Gotham u anarhiju i tjera Viteza tame sve bliže tome da prijeđe tanku liniju između herojstva i odmetništva.

Osobama koje pate od koulrofobije, odnosno fobije od klauna, svojim deliričnim i histeričnim nastupom sledio je krv u žilama. Ledger je izajavio da je, kako bi postigao histeričan Jokerov smijeh, bio zatvoren sam u hotelskoj sobi dva tjedna ne bi li ga doveo do savršenstva.

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...